Επικίνδυνη ένταση στο Αιγαίο - Τουρκικές προκλήσεις με παραβιάσεις ενώ ο Καμμένος ήταν Καστελόριζο

Ανεβάζει για μια ακόμη φορά τους τόνους η Τουρκία, μετά την ηχηρή απάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στον Έλληνα ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη. Την ίδια ώρα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν το FIR Αθηνών, ενώ ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στο Καστελόριζο.

Ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ απάντησε στα όσα είπε χθες ο ναύαρχος Αποστολάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά» της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον ναύαρχο Απστολάκη.

«Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο».

Τις σχετικές δηλώσεις τις έκανε ο Τούρκος υπουργός από τη Ντόχα, την οποία επισκέπτεται.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα δύο τουρκικά F16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο, ενώ χθες προηγήθηκαν οι δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος διεμήνυσε στην Τουρκία: «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Παραβίαση FIR Αθηνών οκτώ λεπτά μετά την αναχώρηση Καμμένου από το Καστελόριζο

Ο Ελληνας ΥΕΘΑ, Πάνος Καμμένος βρισκόταν από χθες στο Καστελόριζο, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης στη Ρω, τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.

Οκτώ λεπτά μετά την αναχώρηση του ελικοπτέρου του Καμμένου από το Καστελόριζο, έγινε τουρκική παραβίαση του FIR Αθηνών. Συγκεκριμένα, στις 08:43 το πρωί της Πέμπτης ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε 4.000 πόδια πάνω από το Καστελόριζο. Τα τουρκικά αεροσκάφη, δυο λεπτά αργοτερα (8:44) αποχώρησαν από το FIR Αθηνών.

Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάλι πάνω από ελληνικά νησιά σε ύψος 25.000 ποδιών από τις 10:43 έως τις 10:59 το πρωί.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 10:43 π.μ. οπότε πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών. Ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάλι πάνω από το νησί στο ίδιο ύψος στις 10:48 π.μ.και στις 10:59 π.μ. Στο μεσοδιάστημα ο τουρκικός σχηματισμός διασπάσθηκε οπότε στις 10:51 π.μ. το ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών και το δεύτερο πέταξε πάνω από την Παναγιά επίσης στο ίδιο ύψος. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:00 π.μ. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Καμμένος από Καστελόριζο: Οι πιλότοι μας αναχαίτισαν τους Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες

Απάντηση μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στις νέες τουρκικές παραβιάσεις νωρίς το πρωί πάνω από το Καστελόριζο, όταν δύο τουρκικά F-16, έκαναν χαμηλή πτήση μόλις το ελικόπτερο που ton μετέφερε, μαζί με τους αρχηγούς ΓΕΣ και ΓΕΝ είχε απογειωθεί από τη Μεγίστη όπου διανυκτέρευσε.

{https://twitter.com/PanosKammenos/status/1075676744152166401}

«Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες», έγραψε ο Πάνος Καμμένος, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα βίντεο μέσα από το ελικόπτεροα που τον μετέφερε από τη Μεγίστη στη Ρόδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα