Επίδομα θέρμανσης: Η αίτηση στο TAXISnet - Το ερώτημα με όσους παραγγείλουν πετρέλαιο από το 2020

Δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2019 - 2020 σε ΦΕΚ. Με βάση την απόφαση του ΥΠΟΙΚ, δημιουργούνται ερωτήματα για τα φετινά κριτήρια και τα ποσά που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι.

 

Το πρώτο ερωτηματικό που γεννάται στους υποψήφιους δικαιούχους είναι

τι θα γίνεται στην περίπτωση που κάποιος αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης μετά την Πρωτοχρονιά του 2020. Το δεύτερο ερωτηματικό που μένει να απαντηθεί με την έκδοση της υπουργικής απόφασης είναι το τι θα συμβεί για όσους υποβάλλουν αίτηση στο TAXISnet έως τις 20 Δεκεμβρίου και θα δηλώσουν ότι θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα και την επιδότηση αλλά τελικά δεν προχωρήσουν στην αγορά έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISnet, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Σύμφωνα τουλάχιστον με την ανακοίνωση του υπουργείου, άγνωστο παραμένει αν θα λάβουν επίδομα όσοι αγοράσουν πετρέλαιο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά ή χάνουν το δικαίωμα.

Φέτος για να εισπράξει το επίδομα που δικαιούται ένα νοικοκυριό θα αρκεί να ξοδέψει για αγορά πετρελαίου θέρμανσης ποσό μικρότερο κατά 65%-70% σε σύγκριση με αυτό που ξόδεψε πέρυσι.

Το ποσό του επιδόματος που θα εισπράξει θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας του πετρελαίου θέρμανσης που θα έχει προμηθευτεί, ενώ πέρυσι το επίδομα αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξεως του 15%-16% της αξίας του αγορασθέντος πετρελαίου.

Παράλληλα όσοι κατοικούν σε ορεινούς Δήμους που ανήκουν στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας θα λάβουν πρόσθετο επίδομα, ενώ όσοι κατοικούν σε ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους μη ορεινούς, θα λάβουν επίδομα υψηλότερο κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους. Για παράδειγμα δικαιούχος με τέσσερα παιδιά σε ορεινό οικισμό στο οποίο χορηγήθηκε το 2018 - 2019, επίδομα 250 ευρώ, φέτος θα πρέπει να βάλει πετρέλαιο αξίας 700 ευρώ ώστε να λάβει τη μέγιστη επιδότηση των 350 ευρώ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

1. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι. Δηλαδή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης εξακολουθούν να είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Εξαιρέσεις

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη.

Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Το βασικό ποσό του επιδόματος εξακολουθεί να ανέρχεται σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Το ποσό του επιδόματος όπως θα υπολογίζεται με βάση τα παραπάνω κριτήρια και όρια θα προσαυξάνεται πλέον κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που βαρύνει τον δικαιούχο.

Φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.

Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα εδώ τα ποσά για το επίδομα πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα