Επίδομα θέρμανσης 2019: Πώς θα λύσουν των γόρδιο δεσμό οι διαχειριστές για τις πολυκατοικίες

Από χτες το μεσημέρι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το Επίδομα θέρμανσης 2019 στο Taxisnet συνεπώς χιλιάδες δικαιούχοι μπορούν να μπουν στην εφαρμογή και να κάνουν αίτηση. Το Dikaiologitika News σας παρουσιάζει αναλυτικό οδηγό για το επίδομα ενοικίου

και πως μπορείτε να κάνετε αίτηση ως ένοικος σε πολυκατοικία.

Για το επίδομα θέρμανσης η εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινή προμήθεια και κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής ‐ εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας / ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Η εφαρμογή ΔΕΝ χρησιμοποιείται από ενοίκους μονοκατοικιών που έχουν ατομικό καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης ή από ενοίκους ολιγοκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης.

2. Χρήση Εφαρμογής

Με την επιλογή της Υπηρεσίας Χορήγησης Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης εμφανίζεται η οθόνη εισαγωγής στην οποία συμπληρώνονται οι κωδικοί πρόσβασης που διαθέτετε για τη χρήση του TAXISnet.
Εναλλακτικά, μπορείτε να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. σας και τον Αριθμό Ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε (5) ετών. Μετά την επιτυχημένη σύνδεση εμφανίζονται οι κεντρικές επιλογές της εφαρμογής:

Για να μπείτε στην εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας, επιλέγετε το πλήκτρο οθόνης:

Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης

Αφού επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία ως διαχειριστής ή εκπρόσωπος πολυκατοικίας, εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη, η οποία αποτελεί το ευρετήριο των πολυκατοικιών για τις οποίες είστε διαχειριστής ή εκπρόσωπος:

Για τη δημιουργία νέας πολυκατοικίας επιλέγετε το πλήκτρο οθόνης «Εισαγωγή νέας πολυκατοικίας»

Τότε εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο, το οποίο ζητάει τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή αν δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή, τον αριθμό μίας παροχής που θα εκπροσωπεί για όλη τη σαιζόν την πολυκατοικία:

Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να εισάγετε τον αριθμό των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.
Μετά την εισαγωγή αυτών των πληροφοριών, το σύστημα θα ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων και κυρίως αν υπάρχει η παροχή. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα. Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται η νέα εγγραφή στο ευρετήριο:

Συνεχίζοντας να επιλέγετε το πλήκτρο οθόνης «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΙΚΟΥ» μπορείτε να εισάγετε όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός διαμερίσματος δεν είναι υποχρεωτικός. Παράλληλα μπορείτε να αποθηκεύετε προσωρινά την εικόνα των ενοίκων όσες φορές επιθυμείτε, επιλέγοντας το πλήκτρο οθόνης . Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αλλάξετε οποιαδήποτε πληροφορία εμφανίζεται στον πίνακα που συμπληρώνετε, ενώ αν θέλετε να διαγράψετε μια ολόκληρη γραμμή, επιλέγετε το πλαίσιο ελέγχου (checkbox) «Διαγραφή» της συγκεκριμένης γραμμής και πραγματοποιείτε μια αποθήκευση.

Όταν οριστικοποιηθεί η εικόνα, επιλέγετε «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ» για τελευταία φορά και στη συνέχεια επιλέγετε το «Έξοδος από την Κατανομή ενοίκων / χιλιοστών θέρμανσης», ώστε να γυρίσετε στο ευρετήριο:

Από το ευρετήριο μπορείτε πλέον να εισάγετε νέα πολυκατοικία ή να διαγράψετε κάποια που έχετε δημιουργήσει. Να σημειωθεί ότι διαγραφή πολυκατοικίας είναι εφικτή μόνο μέχρι να αρχίσουν να συνδέονται σε αυτήν ένοικοι που δικαιούνται του επιδόματος. Από εκεί και πέρα δεν είναι εφικτή η αλλαγή.
Η τελευταία ενέργεια που πρέπει να κάνει ένας διαχειριστής είναι η οριστικοποίηση της εικόνας της πολυκατοικίας, εφόσον έχει συνδεθεί σε αυτήν έστω και ένας ένοικος που δικαιούται του επιδόματος.
Μέσω αυτής της κίνησης, ξεκινάει η δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών στους δικαιούχους.

3. Σημαντικές Επισημάνσεις

1. Εάν δεν είστε επίσημα ο διαχειριστής της πολυκατοικίας που δημιουργείτε με την τρέχουσα καταχώρησή σας, παρακαλούμε να υπάρχει εκ των προτέρων συνεννόηση και αποδοχή του ρόλου σας εκ μέρους της πλειοψηφίας των ενοίκων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

2. Τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας λειτουργούν στην εφαρμογή με τον ίδιο τρόπο τόσο για τις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση όσο και για τις «παλαιότερες πολυκατοικίες» με κεντρική θέρμανση.

3. Εάν είστε διαχειριστής ‐ εκπρόσωπος για πάνω από μία πολυκατοικία, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας όλα τα απαιτούμενα δεδομένα για την επιτυχή δημιουργία του προφίλ τους. Αυτά είναι:
Κοινόχρηστος αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπεί την πολυκατοικία

Ονοματεπώνυμα ενοίκων πολυκατοικίας

Κατανομή χιλιοστών στις δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας

4. Επίσης, συμβουλευτείτε και προτείνετε στους ενδιαφερομένους ενοίκους να διαβάσουν τις "Συχνές Ερωτήσεις Απαντήσεις (FAQ)" της εφαρμογής για περισσότερες λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα