Επιχείρηση «γεφύρωση διαφορών» στην νέα συνάντηση για το Σκοπιανό

Με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό συναντώνται Κοτζιάς - Ντιμιτρόφ - Νίμιτς την Τετάρτη.

Ο κ. Νίμιτς θα επιχειρήσει να “γεφυρώσει” τις υφιστάμενες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ Κοτζιάς έχει επισημάνει πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τελική συμφωνία η οποία θα είναι έτοιμη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (11/12

Ιουλίου).

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, όπου εκτός από το “ονοματολογικό” οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά στη “σκιά” και των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για “ανταλλαγή” των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Στο μεταξύ, μήνυμα αισιοδοξίας ενόψει της συνάντησης στη Βιέννη έστειλε μέσω νέας συνέντευξης του ο Ζόραν Ζάεφ. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του ποτέ δεν ήταν πιο κοντά σε μια επίλυση της διένεξής της με την Ελλάδα, “ποτέ δεν είχαμε καλύτερες συνθήκες για να πετύχουμε μια συνολική λύση η οποία θα διαρκέσει για πάντα”. Πρόσθεσε ότι “ένα τεράστιο μέρος του προβλήματος” έχει ήδη επιλυθεί αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Καταλήγοντας, πάντως, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι ακόμα και ενδεχόμενη αποτυχία “δεν θα είναι το τέλος του κόσμου” και “θα ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα