Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας μέσω Βερολίνου από τον Τσίπρα

Εν μέσω μιας επιχείρησης αλλαγής ατζέντας, από το θέμα Γεωργούλη στα βασικά ζητήματα διακυβέρνησης της χώρας και της καθημερινότητας των πολιτών, βρίσκεται η Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί μια αρκετά βαρυσήμαντη επίσκεψη στο Βερολίνο, η οποία θα περιλαμβάνει και συνάντηση με τον Καγκελάριο Σολτς.

«Στοπ» στην προεκλογική ανάλωση στα παραπολιτικά

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν σε κατ’

ιδίαν συζητήσεις ότι το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου κυλά χωρίς να γίνει ουσιαστικός διάλογος, ούτε για τα απολογισμό της κυβερνητικής τετραετίας Μητσοτάκη ούτε, πολύ περισσότερο, για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα την επόμενη τετραετία.

Αντί, λοιπόν, μιας προγραμματικής αντιπαράθεσης, ο χρόνος αναλώνεται ανάμεσα σε κουβέντες για καθόλα νόμιμα και ηθικά σπίτια βουλευτών σε νησιά, στο αν η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος έπρεπε να έχει υποκαταστήσει επαρκέστερα τη βελγική εισαγγελία στην υπόθεση Γεωργούλη και άλλα παρόμοια παραπολιτικά ζητήματα. Όλα αυτά, μπορεί να δημιουργούν σκανδαλοθηρικό ενδιαφέρον, αλλά δεν καταλήγουν σε κανέναν συμπέρασμα, είτε για τα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών είτε για τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να γίνουν για την Ελλάδα.

Αλλαγή focus από τον Γεωργούλη…στο Βερολίνο

Στη λογική να σπάσει αυτή η ατζέντα, που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι επιβάλει η ΝΔ ώστε να αποφύγει μια συγκροτημένη προεκλογική συζήτηση, η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί συντονισμένα να αλλάξει την εστίαση της αντιπαράθεσης, μετακινώντας το πεδίο άσκησης πολιτικής τις επόμενες δύο μέρες από το εσωτερικό στο εξωτερικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία σήκωσε το κύριο βάρος των απαντήσεων που έπρεπε να δοθούν για το θέμα Γεωργούλη, θα αραιώσει λίγο τις εμφανίσεις της, με στόχο να σταματήσει η τροφοδότηση της σχετικής συζήτησης και ο Αλέξης Τσίπρας πάει στο Βερολίνο.

Γερμανική εγγύηση για προοδευτική συνεργασία

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, όχι μόνο δεν έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως αφορά τον πυρήνα της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Και αυτό, διότι στην Κουμουνδούρου φιλοδοξούν η συνάντηση Τσίπρα – Σολτς να βάλει σφραγίδα στο αφήγημα του κόμματος για τη χρησιμότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας για την Ελλάδα, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Προφανώς, το γεγονός ότι ο Όλαφ Σολτς είναι καγκελάριος στη χώρα που χαρακτηρίζεται ατμομηχανή της ΕΕ, αλλά και πρόεδρος του μεγαλύτερου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της ηπείρου, επιβεβαιώνει σε υψηλότατο επίπεδο ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης βλέπουν θετικά μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Η προϊστορία συναντήσεων με Σολτς και Μπλίνκεν

Πηγές της Κουμουνδούρου, επιπλέον επισημαίνουν ότι η συνάντηση Τσίπρα – Σολτς στα κεντρικά γραφεία του SPD (κτίριο Βίλι Μπραντ) έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα για την σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και Γερμανία στον πρώην πρωθυπουργό αλλά και στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ξανά στην κυβέρνηση. Σημειώνουν, δε, ότι είναι ελάχιστες οι φορές που τόσο ο κ. Μπλίνκεν όσο και ο κ. Σολτς βλέπουν αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι είχε προηγηθεί η στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2021 στην προεκλογική εκστρατεία του Σολτς, όταν ο Αλ. Τσίπρας προσκλήθηκε σε τακτική συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών, αλλά και την πρόσκληση του την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, τον Νοέμβριο του 2018, να μιλήσει σε συνέδριο του SPD.

Ευρωπαϊκή αναγκαιότητα η προοδευτική συνεργασία

Πάντως, αυτές οι «θερμές σχέσεις» με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες δεν αναιρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μέλος της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αντιθέτως, λειτουργούν ως ευρύτερη γέφυρα συνεννόησης και συγκλήσεων της Αριστεράς με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

Άλλωστε, οι συνομιλίες Τσίπρα - Σολτς θα εστιάσουν ακριβώς στις οικονομικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου και στην απαιτούμενη συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Επίσης, η πρώτη συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο κύριος Τσίπρας θα είναι με την ηγεσία του αριστερού Die Linke.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΣΟΛΤΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιχείρηση, Βερολίνου, Τσίπρα,epicheirisi, verolinou, tsipra