Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε αστυνομικό κλοιό παραμένουν τα Εξάρχεια, πάνω από 300 οι προσαγωγές - Πρώτη φορά κάμερες στα ΜΑΤ

Σε ισχυρό αστυνομικό κλοιό παραμένει το κέντρο της Αθήνας και η περιοχή των Εξαρχείων, κατά την ημέρα της επετείου για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 300 προσαγωγές στην Αθήνα, σαράντα εκ των οποίων στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγορόπουλος. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά.

Κατά

τη διάρκεια των επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ για την απομάκρυνση των διαδηλωτών καταγράφηκαν αστυνομικοί να ρίχνουν βομβίδα κρότου - λάμψης σε πολυκατοικία στην οδό Τσαμαδού, ενώ εκτός από το κέντρο της Αθήνας, επεισόδια και προσαγωγές έγιναν στα Χανιά, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα όπου επιχειρήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες.

Κλειστοί παραμένουν 24 σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τα καλέσματα για συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στα Προπύλαια.

Εξάλλου, σε εφαρμογή τέθηκε το νέο μέτρο που αφορά τις κάμερες στις στολές των επικεφαλής διμοιριών των δυνάμεων των ΜΑΤ. Η σχετική απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ έχει ημερομηνία 5/12/2020 και αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία μικροκαμερών επιτήρησης στις στολές ανδρών της ΕΛΑΣ, μάχιμων υπηρεσιών.

Το υλικό από τις κάμερες πρόκειται να αξιοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που ξεσπάσουν επεισόδια και μόνο όταν θα δοθεί εντολή για να ανοίξουν οι κάμερες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι κάμερες θα είναι κλειστές. Η χρήση τους προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα 75/2020, που τίθεται σε ισχύ για πρώτη φορά σήμερα, Κυριακή, για τις περιοχές των Εξαρχείων, των Προπυλαίων, πλατείας Συντάγματος. Εάν κριθεί αναγκαίο, η χρήση τους θα τεθεί σε ισχύ και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, σχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν έξω από κτίριο στην οδό Αραχώβης 42 στα Εξάρχεια, όπου έχουν εγκλωβιστεί άτομα, τα οποία σύμφωνα με ανάρτηση τους σε σελίδα αντιεξουσιαστικού περιεχομένου βρίσκονται εκεί από το πρωί. Ο δρόμος μπροστά από τα γραφεία πολιτικής συλλογικότητας έχει αποκλειστεί εδώ και ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους που έχει αναρτηθεί στο Athens Indymedia αναφέρουν:

«Βρισκόμαστε από το πρωί εγκλωβισμένοι από δυνάμεις της αστυνομίας στα γραφεία της Ταξικής Αντεπίθεσης, Αραχώβης 42. Το έγκλημα μας; Επιχειρήσαμε να αποδώσουμε φόρο τιμής στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου. Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι σύγχρονοι μπουραντάδες της ομάδας ΔΕΛΤΑ απέκλεισαν τα γραφεία. Λόγω του αποκλεισμού ανεβήκαμε στην ταράτσα και φωνάξαμε συνθήματα για τον Αλ. Γρηγορόπουλο. Οι ομάδες ΔΕΛΤΑ έφτασαν μέχρι και στο σημείο να εισβάλουν μέσα στον πολιτικό χώρο, από διπλανή πολυκατοικία, απειλώντας και προσβάλλοντας συντρόφους.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο ασφυκτικός εγκλωβισμός, χωρίς πρόσβαση σε νερό και φαγητό, γινόταν πιο έντονος. Κάποιοι σύντροφοι δοκίμασαν την τύχη τους ανεβαίνοντας σε παρακείμενο τοίχο, προκείμενου να μπορέσουν με έναν τρόπο να απεγκλωβιστούν. Τότε, οι ομάδες ΔΕΛΤΑ εισέβαλλαν στο διπλανό πάρκινγκ που συνορεύει με τον πολιτικό χώρο και επιχείρησαν να πετάξουν από ύψος δύο συντρόφους με προφανή σκοπό να τους προκαλέσουν θανάσιμη βλάβη.

Αυτή είναι η τακτική της αστυνομίας και σε όποιον αρέσει. ΜΑΤαδες να βεβηλώνουν το μνημείο του Αλέξη, διαλύοντας συγκεντρώσεις, κυνηγώντας και ξυλοκοπώντας κόσμο, ο οποίος ήθελε να τιμήσει την μνήμη του. Αυτοί είναι οι φασίστες δολοφόνοι της κυβέρνησης. Απαιτούμε τώρα την άρση του αποκλεισμού του πολιτικού χώρου από τις δολοφονικές δυνάμεις της αστυνομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα