Επενδύσεις πολλών δισ. υπόσχεται η πρωθυπουργός της Σκωτίας, με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία

Με μοναδικό κίνητρο την απόσχιση της Σκωτίας από τη Ηνωμένο Βασίλειο, η πρωθυπουργός της επαρχίας τάζει επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 22 δισ. δολάρια.

Η Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επενδύσει 20 δισ. στερλίνες για να οικοδομήσει μια ανεξάρτητη Σκωτία, που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εάν η βρετανική επαρχία εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να επενδυθούν κατά την πρώτη δεκαετία της ύπαρξης ενός ανεξάρτητου σκωτσέζικου κράτους και θα χρηματοδοτούνταν από τα έσοδα από το πετρέλαιο

που εξακολουθούν να υπάρχουν και από δανεισμό, δήλωσε η πρωθυπουργός που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) στο συνέδριο του κόμματός της.

«Κεφάλαια όπως αυτά μπορούν να υποστηρίξουν ένα μεγάλο πρόγραμμα για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και την καταπολέμηση της φτώχειας», δήλωσε.

Τα κεφάλαια αυτά «θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν χιλιάδες κατοικίες, να επενδυθούν σε τοπικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να βοηθήσουν τις κοινότητες», πρόσθεσε η Στέρτζον.

Αυτές οι επενδύσεις «θα είναι η απαρχή για μια βιώσιμη ανάπτυξη», υποστήριξε, δεσμευόμενη να επιτύχει την ουδετερότητα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και να μην επιτρέψει ποτέ την υδραυλική ρωγμάτωση στη Σκωτία, τη στιγμή που το Λονδίνο μόλις ήρε το μορατόριο για το θέμα.

Οι ανακοινώσεις της πρωθυπουργού της Σκωτίας έγιναν καθώς η Στέρτζον θέλει να διοργανώσει το φθινόπωρο του 2023 νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Το Λονδίνο αντιτίθεται σε αυτό, εκτιμώντας ότι μια τέτοια ψηφοφορία μπορεί να διεξάγεται μια φορά ανά γενιά.

Οι Σκωτσέζοι, οι οποίοι είχαν διοργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό το 2014, είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο (55%).

Ωστόσο, αυτοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εκτιμούν ότι το Brexit, στο οποίο οι Σκωτσέζοι αντιτάχθηκαν με 62%, άλλαξε τα δεδομένα και θέλουν η Σκωτία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Στέρτζον, προβλέποντας μια νομική αναμέτρηση με την κεντρική κυβέρνηση, πρωτοστάτησε προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να μελετήσει τον φάκελο αυτόν από σήμερα ώστε να καθορίσει εάν το Εδιμβούργο μπορεί να νομοθετήσει για το θέμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου.

Εάν πραγματοποιηθεί, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα έχει ωστόσο μόνο “συμβουλευτικό” χαρακτήρα και το Λονδίνο θα πρέπει να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Ανυποχώρητη απέναντι στο Λονδίνο, η Στέρτζον κατηγόρησε τη συντηρητική κυβέρνηση ότι «επιδεινώνει» την κρίση του κόστους διαβίωσης στη χώρα, μειώνοντας τους φόρους στους πιο πλούσιους και αναστατώνοντας τις αγορές με ασαφείς δημοσιονομικές ανακοινώσεις.

#ΣΚΩΤΙΑ #ΗΝΩΜΕΝΟ_ΒΑΣΙΛΕΙΟ #ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ #ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα