Επαναστατική διαδικασία: Τέλος στην απόρριψη μοσχευμάτων, επιστήμονες τροποποιούν αίμα δωρητή οργάνου (βίντεο)

Mια επαναστατική διαδικασία φαίνεται ότι μπορεί να κάνει τα όργανα που δωρίζονται να είναι πλέον διαθέσιμα σε περισσότερους ασθενείς, ανεξάρτητα από τον τύπο του αίματος.

Από ότι φαίνεται οι επιστήμονες τα κατάφεραν και πλέον η απόρριψη μοσχευμάτων μάλλον θα φαντάζει ένα παλιό κακό όνειρο από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με πληροφορίες από το news4health.gr.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Health Network του Τορόντο απέδειξαν ότι είναι πιθανό να τροποποιήσουν

οποιονδήποτε τύπο αίματος από οποιοδήποτε όργανο και να δημιουργήσουν έτσι ένα όργανο το οποίο στην ουσία θα μπορούσε να βοηθήσει τον οποιονδήποτε βάζοντας ένα τέλος στην απόρριψη μοσχευμάτων.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο Latner Thoracic Surgery Research Laboratories σε συνεργασία με το UHN’s Ajmera Transplant Centre και στην ουσία άλλαξαν τους πνεύμονες του δότη με τύπο αίματος Α σε έναν όργανο με ομάδα αίματος 0. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο τύπος Ο μπορεί να δώσει αίμα σε όλους τους τύπους. Αυτή η επανάσταση είναι σημαντική καθώς μπορεί να βοηθήσει στην δωρεά οργάνων. Δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμα όργανα και οι λίστες αναμονής πολλές φορές δεν βοηθούν να σωθούν ζωές και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

{https://www.youtube.com/watch?v=4Yq3S2Yi0Y8}

Γιατί ο τύπος αίματος είναι τόσο σημαντικός;

Η ομάδα αίματος βασίζεται στα αντιγόνα που υπάρχουν στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α έχουν Α αντιγόνα στα κύτταρά τους, ενώ η ομάδα Β έχει Β αντιγόνα ενώ η ΑΒ έχει και τα δύο. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0, παρόλα αυτά δεν έχει αντιγόνα στην επιφάνεια των κυττάρων της.

Ο λόγος αυτός είναι σημαντικός γιατί αυτά τα αντιγόνα ερεθίζουν μια ανοσοαπόκριση αν είναι ξένα στο σώμα ενός ατόμου. Για αυτό το λόγο οι ασθενείς χρειάζονται μετάγγιση αίματος η οποία μπορεί να γίνει μόνο από δωρητές με τον ίδιο τύπο αίματος ή από τα άτομα ο ομάδα αίματος 0 που δίνουν σε όλους.

Αυτό το πρόβλημα είναι που περιπλέκει τις δωρεές οργάνων. Οι ερευνητές εξηγούν γιατί τα αντιγόνα Α και Β βρίσκονται επίσης στις επιφάνειες των οργάνων. Ακόμα οι άνθρωποι με τύπο αίματος 0 έχουν προβλήματα όταν λαμβάνουν μοσχεύματα από άτομα με Α και Β ομάδα αίματος. Από τη στιγμή που οι ασθενείς έχουν αντισώματα Α και Β στο αίμα τους όταν λαμβάνουν ένα όργανο από κάποιον με ομάδα Α το πιο πιθανό είναι ότι το μόσχευμα θα απορριφθεί.

Για αυτούς τους λόγους, οι γιατροί πρέπει να ταιριάξουν τα όργανα με τον τύπο του αίματος μεταξύ άλλων παραγόντων για να γίνει η μεταμόσχευση με επιτυχία. Κατά μέσο όρο πάντως τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι συνήθως πάρα πολύ καιρό σε λίστα αναμονής για πνεύμονες κάποιες φορές τον διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τους ασθενείς με Α ομάδα αίματος. Επισης, οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 5 χρόνια για να έναν συμβατό δότη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης η ομάδα του καθηγητή Cypel χρησιμοποίησε μια «τεχνική» ( Ex Vivo Lung Perfusion) που της επέτρεψε να αντλήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονταν στους πνεύμονες ενός δότη με ομάδα αίματος Α. Αυτή η διαδικασία επέτρεψε στους ερευνητές να «ζεστάνουν» τους πνεύμονες ώστε να να φτάσουν στην ιδανική θερμοκρασία σώματος, έτσι ώστε η ομάδα να μπορέσει να τροποποιήσει τα όργανα και να είναι έτοιμα για τη μεταμόσχευση.

Πριν την διαδικασία αυτοί οι πνεύμονες δεν θεωρούνταν κατάλληλοι για μεταμόσχευση. Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι ερευνητές «εμπότισαν» τον ένα πνεύμονα με μια ομάδα ενζύμων ώστε να τον γεμίσουν με αντιγόνα Α ενώ τον άλλον πνεύμονα τον άφησαν ως είχε.

Αργότερα, πρόσθεταν την ομάδα αίματος Ο με μεγάλες συγκεντρώσεις των αντισωμάτων κατά της Α ομάδας στο Κύκλωμα EVLP (Ex Vivo Lung Perfusion).Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο πνεύμονας που είχε λάβει ένζυμα λειτουργούσε καλά και θα μπορούσε να μεταμοσχευθεί και να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος. Ο άλλος πνεύμονας δεν μπορούσε να μεταμοσχευθεί.

Ο καθηγητής Withers, βιοχημικός από το πανεπιστήμιο British Columbia ήταν εκείνος που παρατήρησε μια ομάδα από ένζυμα εντέρου το 2018, τα οποία αργότερα έγιναν και το πρώτο βήμα δημιουργίας οργάνων συμβατών με όλους τους ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα