Επαφές Κοτζιά στις ΗΠΑ με επίκεντρο το Σκοπιανό

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά στις ΗΠΑ θα βρεθούν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον νέο αμερικαννό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο ενώ θα προηγηθεί σήμερα συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα

θα γίνει νέα συνάντηση στις 24 και 25 Μαΐου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη.

Η κρίσιμη αυτή συνάντηση θα καθορίσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά να ζητά μετά το “ναυάγιο” με το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν” οι διαβουλεύσεις να επικεντρωθούν στις ονομασίες που έχει καταθέσει ο ειδικός διαμεσολαβητής, Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)] με επικρατέστερες το Nova και Gorna Macedonijia.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης στο “ονοματολογικό” είναι δεδομένο και επιβεβαιώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον κ. Πενς τη σταθερή θέση της Ελλάδας για λύση στην υπόθεση της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αλλά με προαπαιτούμενο την αποδοχή από μέρους της του erga omnes μέσα από συνταγματική αλλαγή

Keywords
Τυχαία Θέματα