Ένταση τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ - Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μία φρεγάτα στην περιοχή

Δεν έχουν τελειωμό τα θερμά επεισόδια που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ. Εξανάγκασε σε άτακτη φυγή Ιταλική φρεγάτα με το γεωτρύπανο SAPEM1200, που πραγματοποιούσε εργασίες στην περιοχή 3.

Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μία ιταλική φρεγάτα πλέουν αυτή τη στιγμή στα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Κυπριακής ΑΟΖ, στην περιοχή 3. Ειδικότερα, πρόκειται για μία τουρκική πυραυλάκατο, δύο κορβέτες, μία φρεγάτα και ένα πλοίο ειδικής υποστήριξης.

Τα πλοία βρίσκονται

στην περιοχή στον απόηχο του επεισοδίου που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα, όταν τουρκικό πλοίο ανάγκασε τον πλοίαρχο του ιταλικού γεωτρύπανου SAIPEM 12000 της ΕΝΙ να ελιχθεί, προκειμένου να αποφευχθεί μία μοιραία σύγκρουση.

Ο πλοίαρχος του SAIPEM μάλιστα, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο ελιγμών, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την περιοχή ώστε να αποφευχθεί ναυτικό ατύχημα. Έπλευσε τότε προς το κυπριακό λιμάνι της Λεμεσού.

Η Κυπριακή πλευρά δήλωσε αποφασισμένη να επιδιώξει τη ματαίωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Βουλγαρία, 26 Μαρτίου, αντιδρώντας έτσι στις εντεινόμενες προκλήσεις των Τούρκων στην περιοχή.

Σε επεισόδιο που είχε προηγηθεί στην περιοχή αναφέρεται τουρκικό δημοσίευμα, φέρνοτας στη δημοσιότητα τον διάλογο που όπως υποστηρίζουν έλαβε χώρα μεταξύ των δύο πλοιάρχων:

Ιταλός πλοίαρχος SAIPEM 12000: "Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί"

Τούρκος καπετάνιος πολεμικού πλοίου: "Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας"

Ιταλός πλοίαρχος SAIPEM 12000: "Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά"

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ είχε δηλώσει από χθες, σχολιάζοντας την αδράνεια του γεωτρύπανου στην περιοχή εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, πως «έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε. Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή», είπε ο ίδιος και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Keywords
Τυχαία Θέματα