Εννέα σημάδια ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο

Όλοι οι ενήλικες είναι σημαντικό να κάνουν τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο συστήνεται σε κάθε άτομο τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια εκτός κι αν ο γιατρός σας έχει ζητήσει να τον επισκέπτεστε πιο συχνά. Είναι αρκετά συχνό λάθος όμως να παραλείπουν πολλοί άνθρωποι την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, θεωρώντας ότι δεν είναι κάτι πολύ επείγον για την υγεία τους. Έτσι πολύ συχνά εμφανίζονται προβλήματα στην όραση που δεν γίνονται αντιληπτά και πολλές φορές χειροτερεύουν. Δείτε 9 σημάδια ότι πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν οφθαλμίατρο.

Ξένο αντικείμενο

Αν μπει κάποιο αντικείμενο στο μάτι σας, όπως πετραδάκι, γρέζι, χημικό ή άλλο αντικείμενο θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ίσως σας ακούγεται προφανές αλλά πραγματικά δεν είναι, αφού πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν μόνοι τους επικίνδυνα αντικείμενα που έχουν μπει στο μάτι. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, ρίξτε άφθονο νερό στο μάτι σας για περίπου 15 λεπτά και αναζητήστε άμεσα έναν οφθαλμίατρο κοντά σας. Μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε με τα δάχτυλα σας ή κάποιο τσιμπιδάκι και μην τρίβετε τα μάτια σας καθώς μπορεί να προκληθεί περαιτέρω ζημιά.

Πόνος στα μάτια

Ο ήπιος πόνος στα μάτια δεν είναι λόγος για να πανικοβληθείτε αλλά αν δείτε ότι συνεχίζεται ή γίνεται πιο έντονος θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας. Ο πόνος στο μάτι μπορεί κάποιες φορές να σημαίνει ότι το μάτι σας έχει μολυνθεί ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Κόπωση ματιών

Ο σύγχρονος άνθρωπος αφιερώνει πολύ χρόνο κοιτάζοντας οθόνες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών. Η κούραση των ματιών μπορεί επίσης να οφείλετε σε εποχιακές αλλεργίες ή και απλή γρίπη αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Ένας κανόνας όταν χρησιμοποιείτε οθόνες για πολλή ώρα είναι να κάνετε διάλειμμα κάθε 20 λεπτά και να εστιάζετε τα μάτια σας σε κάτι που βρίσκεται 6 μέτρα μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν το κάνετε ήδη και βλέπετε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται, είναι καλή ιδέα να κλείσετε ραντεβού με έναν οφθαλμίατρο.

Μόλυνση ματιού

Αν τα βλέφαρά σας είναι πρησμένα, κόκκινα ή σας φαγουρίζουν ή το ασπράδι των ματιών σας έχει γίνει ροζ, μπορεί να έχετε πάθει μόλυνση στα μάτια. Όταν υπάρχει μόλυνση ματιών συχνά υπάρχουν και εκκρίσεις, αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν μολυνθεί.

Θολή όραση ή προβλήματα εστίασης

Η θολή όραση ή προβλήματα εστίασης μπορεί να είναι σημάδια κάποιου προβλήματος στην όραση ή και μεγαλύτερου προβλήματος υγείας. Αν η θολή όραση έρχεται και φεύγει ή περιορίζεται στο ένα μάτι, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια εξέταση με τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Ευαισθησία στο φως

Η ευαισθησία στο φως μπορεί να υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα και είναι ένα κοινό σύμπτωμα μιας σειράς οφθαλμικών διαταραχών, ασθενειών και λοιμώξεων.

Ξηρότητα ή φαγούρα στα μάτια

Οι εποχιακές αλλεργίες μπορεί να κάνουν τα μάτια σας ξηρά και να προκαλέσουν κνησμό, όπως και η παρατεταμένη χρήση οθόνης. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι έχετε ξηροφθαλμία. Η ξηροφθαλμία είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα αρκεί να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας για να κάνει διάγνωση και να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή.

Λάμψεις και κηλίδες

Οι λάμψεις και οι κηλίδες συνήθως δεν χρειάζεται να προκαλέσουν ανησυχία, αφού προκαλούνται από κομμάτια πρωτεΐνης που βρίσκονται στο μάτι ή σε γήρανση του υαλοειδούς υγρού. Καλό είναι όμως να το ελέγξετε καθώς μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα όπως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Διπλή όραση

Η διόφθαλμη όραση που ονομάζεται επίσης διπλωπία, μπορεί να εμφανιστεί είτε στο ένα μάτι είτε και στα δύο μάτια. Η μονόφθαλμη διπλή όραση μπορεί να προκληθεί από αστιγματισμό, ξηροφθαλμία ή κερατόκωνο. Ανωμαλίες στον κερατοειδή, τον φακό του οφθαλμού, τον αμφιβληστροειδή, τα νεύρα ή τον εγκέφαλο μπορούν επίσης να προκαλέσουν διπλή όραση, επομένως είναι σημαντικό να κλείσετε ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Αν έχετε παρατηρήσει το οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα ή στην περίπτωση που έχετε αρκετό καιρό να το κάνετε, επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο. Στο instaDoctor.gr θα βρείτε αξιόπιστους οφθαλμίατρους κοντά σας, καθώς και κάθε ειδικότητα που μπορεί να χρειαστείτε όπως:

Οδοντίατροι ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές γυναικολόγοι – μαιευτήρες διαιτολόγοι – διατροφολόγοι παθολόγοι ορθοπαιδικοί - ορθοπαιδικοί χειρουργοί ουρολόγοι – ανδρολόγοι δερματολόγοι – αφροδισιολόγοι ωτορινολαρυγγολόγοι (ωρλ) παιδίατροι καρδιολόγοι ενδοκρινολόγοι γαστρεντερολογοι #ΣΗΜΑΔΙΑ #ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα