Ένα «βήμα» πιο κοντά στην «πράσινη ενέργεια» η Ευρώπη

Η πολιτική απάντηση της Ευρώπης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ήταν να επιταχύνει τη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Μαζική αύξηση της καθαρής ενέργειας, επίκειται με την ταχεία μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, το 2022, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν το ένα πέμπτο ρεκόρ της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ (22%), ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορυκτό αέριο (20 %), και παραμένοντας πάνω από την ενέργεια από άνθρακα (16 %).

Ωστόσο, η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα ανεστάλη λόγω της διπλής

κρίσης στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης το 2022.

Μια ξηρασία 1 στα 500 χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδο υδροηλεκτρικής παραγωγής τουλάχιστον από το 2000, και υπήρξαν εκτεταμένες απροσδόκητες γαλλικές πυρηνικές διακοπές λειτουργίας ακριβώς τη στιγμή που έκλειναν οι γερμανικές πυρηνικές μονάδες. Αυτό δημιούργησε μεγάλο χάσμα παραγωγής 185 TWh, που ισοδυναμεί με το 7 % της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης το 2022.

Τα πέντε έκτα του χάσματος καλύφθηκαν, σύμφωνα με το ember-climate.org από την αύξηση της αιολικής και ηλιακής παραγωγής και τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά το υπόλοιπο έκτο αντιμετωπίστηκε με αυξημένη παραγωγή απολιθωμάτων. Δεδομένου ότι ο άνθρακας ήταν λιγότερο ακριβός από το φυσικό αέριο, ο άνθρακας αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, σημειώνοντας αύξηση 7% (+28 TWh) το 2022, σε σύγκριση με το 2021. Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3,9 % (+26 MtCO2) το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Η παραγωγή φυσικού αερίου ήταν σχεδόν αμετάβλητη (+0,8%), και επειδή το φυσικό αέριο ήταν ήδη ακριβότερο από τον άνθρακα το 2021, δεν υπήρξε περαιτέρω μετάβαση από το φυσικό αέριο στον άνθρακα το 2022.

Θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα: η αιολική, η ηλιακή και η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας απέτρεψαν μια πολύ μεγαλύτερη επιστροφή στον άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση δεν ήταν σημαντική: η ενέργεια από άνθρακα αυξήθηκε μόλις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα για να παράγει το 16 % της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2022, παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα του 2018. Η αύξηση κατά 28 TWh της παραγωγής άνθρακα στην ΕΕ πρόσθεσε μόνο 0,3 % στην παγκόσμια παραγωγή άνθρακα.

Το 2023 θα είναι ακριβώς το αντίθετο. Η υδροηλεκτρική παραγωγή θα ανακάμψει, οι γαλλικές πυρηνικές μονάδες θα επιστρέψουν, η αιολική και ηλιακή ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες. Το 2023, η Ευρώπη πρόκειται να γίνει μάρτυρας μιας τεράστιας πτώσης στα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή της ενέργειας από άνθρακα, αλλά κυρίως της ενέργειας από φυσικό αέριο.

#ΠΡΑΣΙΝΗ_ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ #ΕΥΡΩΠΗ #ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ_ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΑΙΟΛΙΚΗ_ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΗΛΙΑΚΗ_ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα