Εμβόλιο AstraZeneca: Ενα περιστατικό θρομβωσης στην Ελλάδα, τα ύποπτα συμπτώματα

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας μίλησαν και για το εμβόλιο της Astrazeneca και τη θρόμβωση, τονίζοντας πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το ζήτημα και αξιολογεί συνεχώς τα νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για θρόμβωση.

Αρχικά

τον λόγο πήρε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας αναφορά στην σημασία της ταχύτητας του σχεδίου για τον εμβολιασμό, ώστε να πετύχουμε το πολυπόθητο τείχος προστασίας.

Στην συνέχεια μίλησε για το εμβόλιο της Astrazeneca και την θρόμβωση, μια υπόθεση που απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα και τον κόσμο.

Συγκεκριμένα τόνισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το ζήτημα και αξιολογεί συνεχώς τα νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα.

Προσοχή σε 4 ύποπτα συμπτώματα

Ειδικότερα, οι υγιειονομικοί θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα σε περίπτωση που καταγράψουν περιστατικά θρομβώσεων ή θρομβοπενίας εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό.Πιο συχνά τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στις γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Αντίστοιχα, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους εφόσον μετά τον εμβολιασμό παρατηρήσουν τα εξής:

Δύσπνοια

Νευρολογικό σύμπτωμα

Κεφαλαλγία επίμονη πέραν των τεσσάρων ημερών

Δερματολογικές εκδηλώσεις εκτός του σημείου όπου έγινε το εμβόλιο όπως μελανιές

Όπως τόνισε οι οδηγίες δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πανικό και άγχος γιατί αναφέρονται σε σπάνια κατάσταση για σωστή και έγκαιρη ενημέρωση.

Σε όσους πολίτες αναρωτιούνται αν θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη πριν τον εμβολιασμό προληπτικά, επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κανένα αντιπηκτικό, παρά μόνο αν ήδη λαμβάνουν κάποια σχετική θεραπεία ούτως ή άλλως.

Σύμφωνα με την ίδια, «παρά την ανησυχία από τα περιστατικά ο ΕΜΑ τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί σημαντικά, έναντι της μικρής πιθανότητας εμφάνισης του συνδρόμου» και επανέλαβε ότι η συσχέτιση είναι υπό διερεύνηση.

«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης», είπε.

«Στην Ελλάδα 346.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο.

Παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά», συνέχισε.

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς προχωρά το εμβολιαστικό σχέδιο στην Ελλάδα.

Εμβολιασμός γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα

Από το τέλος Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού από 18 έως 59 κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα είπε πως μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει σήμερα 47.275 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει με 53.000 εμβολιασμούς, κάτι που αν συμβεί θα αποτελεί και νέο ημερήσιο ρεκόρ. Συνολικά έχουν γίνει στην χώρα μας 1.877.000 εμβολιασμοί.

1.241.000 αφορούν σε εμβόλιο με την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 11.56% και 663.000 αφορούν σε εμβολιασμούς και με τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 6,31%.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε από κάθε εταιρεία και πότε

Στην συνέχεια, ανακοίνωσε το πλάνο παραδόσεων εμβολίων. Και συγκεκριμένα τόνισε:

Η Pfizer έχει παραδώσει πλάνο διμήνου με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η Johnson & Johnson θα στείλει μια μικρή παραλαβή -70.000 δόσεις- τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάριο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η Astrazeneca θα στείλει από 450.000 δόσεις κάθε μήνα για το επόμενο τρίμηνο (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο).

Η Moderna έχει επιβεβαιώσει παράδοση 100.000 δόσεων παρόλο που περιμένουμε κι άλλες δόσεις από την εταιρεία αυτή.

Δείτε την ενημέρωση:

Keywords
Τυχαία Θέματα