Εμβόλιο AstraZeneca: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του EMA

Μετά από τα αρκετά περιστατικά θρομβώσεων, που υπέστησαν άνθρωποι σε διάφορες χώρες, που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση με πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ να σταματήσουν τους εμβολιασμούς μέχρι την οριστική απόφαση του EMA.

Μεταξύ αυτών των χωρών, η Γαλλία και η Ιταλία που ήδη άρχισαν να αλλάζουν στρατηγική, τονίζοντας ότι θα ξανά ξεκινήσουν αμέσως τις

διαδικασίες μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει το «πράσινο φως».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την τακτική να εθνικοποιούνται οι επιτυχίες και να κοινοτικοποιούνται τα προβλήματα».

«Μπορεί κάποιες χώρες να αγοράζουν εμβόλια κι εκτός ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση οι όροι δεν μπορούν να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Συνέχισε τονίζοντας πως η αναστολή του εμβολιασμού έγινε εν αναμονή της τελικής ετυμηγορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σε αυτό το σημείο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως η Ελλάδα υιοθέτησε την πιο σωστή στάση μεταξύ των 27 της ΕΕ.

Παράλληλα είπε πώς η χώρα μας όσον αφορά στο ρυθμό των εμβολιασμών, συγκαταλέγεται μεταξύ των 4-5 πρωταθλητριών.

«Για αυτό, δεν δικαιολογούνται καταστροφολογίες και συνωμοσιολογίες», τόνισε.

To πιστοποιητικό εμβολιασμού γίνεται πραγματικότητα - Τι πρότεινε η Φον Ντερ Λάιεν

Τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ανάρρωσε από τη νόσο COVID-19. Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη για να διασφαλίσει ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ και να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην τεχνική εφαρμογή των πιστοποιητικών.

Τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα να αποφασίσουν ποιοι περιορισμοί στη δημόσια υγεία μπορούν να αρθούν από τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν την άρση με τον ίδιο τρόπο σε ταξιδιώτες που διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα