«Εμφύλιος» στο ΤΕΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές για το 2011 και 2012

Διάσταση απόψεων επικρατεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 27/2 για τις δύο ομαδικές προσφυγές που κατέθεσαν δεκάδες μέλη του στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να ακυρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλει ο ΕΦΚΑ για τα έτη 2011 και 2012.

Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση γίνεται λόγος

για παράλογες και παράνομες εισφορές που έχουν ως στόχο να οδηγήσουν στο οικονομικό αφανισμό των Ελλήνων μηχανικών. Επιπλέον θέλοντας να δείξει το δυσβάστακτο των εισφορών η ανακοίνωση του ΤΕΕ περιέχει και ένα παράδειγμα για το τι θα κληθεί να πληρώσει το Μάρτιο ένας διπλωματούχος μηχανικός. Σύμφωνα με το παράδειγμα ο μηχανικός για ύψος καθαρού εισοδήματος (μετά την αφαίρεση των εξόδων) 1000 ευρώ, θα πληρώσει 1.135,50 ευρώ.

Ο Β’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Νίκος Ανδρεαδάκης, σε δήλωση που εξέδωσε στις 28/2 υποστηρίζει πως το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε είναι λανθασμένο και κατηγορεί το ΤΕΕ για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρεαδάκης τονίζει πως οι εισφορές στο παράδειγμα έχουν υπολογιστεί χωρίς την έκπτωση 15% που ισχύει για το 2018. Επιπλέον η πρόσθετη αναδρομική εισφορά του Β' εξαμήνου του 2012 αφορά περίπου τους μισούς ασφαλισμένους, είναι εφάπαξ εξαμηνιαία και το ποσό δεν είναι ίδιο για όλους. Συνεπώς το ποσό που αναγράφεται στο παράδειγμα δεν είναι ενδεικτικό του μέσου ειδοποιητηρίου.

Αναφορικά με το φόρο εισοδήματος και φόρο επιτηδεύματος που περιέχει το παράδειγμα της ανακοίνωσης του ΤΕΕ ο κ. Ανδρεαδάκης υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για τον μήνα Μάρτιο, ενώ είναι λανθασμένα και τα ποσά φόρου που αναλογούν στον κάθε μήνα αφού οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν ως έξοδο από το φόρο.

Τέλος, στην δήλωση του ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρει πως στο παράδειγμα του ΤΕΕ υπάρχει σύγχυση μεταξύ υπολογισμού αποτελεσμάτων και χρηματοροών.

Keywords
Τυχαία Θέματα