Ελλείψεις φαρμάκων: Έρχονται 90 χιλιάδες εισπνεόμενα

Η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων θα ομαλοποιείται ανέφερε μεταξύ άλλων σε νέα συνέντευξη του ο Υπουργός Υγείας. Ειδικά για τα εισπνεόμενα αναμένονται 90 χιλιάδες φάρμακα εντός των επομένων ημερών.

Ήδη από τις βασικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά αυτήν την εβδομάδα θα εισέλθουν 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα, ανέφερε ο Υπ. Υγείας, Θ. Πλεύρης σε συνέντευξη του στον Real FM για το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα.

Όπως εξήγησε,

το πρόβλημα με τα εισπνεόμενα σχετίζεται κυρίως με το μηχανισμό της συσκευασίας, ο οποίος χρησιμοποιεί υλικά που προέρχονται κατά βάση από χώρες της Ασίας, Ινδία και Κίνα δηλαδή. Πρόκειται για καθαρά εισαγόμενο προϊόν, σε ό,τι αφορά την παιδιατρική του μορφή, που σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα σκευάσματα για να το υποκαταστήσουν, όπως διευκρίνισε.

Για τα αντιπυρετικά με κύρια δραστική ουσία την παρακεταμόλη, οι ελλείψεις αφορούν συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία όμως μπορούν να υποκατασταθούν από φάρμακα με παρακεταμόλη που παράγει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα αναρτήσει σήμερα τον πίνακα με τα φάρμακα, κυρίως τα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση και τα άλλα σκευάσματα, κυρίως γενόσημα, που μπορούν να τα υποκαταστήσουν χωρίς πρόβλημα.

Αξίζει να αναφέρουμε βέβαια ότι η αυξημένη ζήτηση ειδικά σε παιδιατρικά εισπνεόμενα φαίνεται να βρίσκεται στη ρίζα των ελλείψεων στο συγκεκριμένο είδος. Σύμφωνα με στοιχεία αγοράς, μόλις στο ένα και βασικό φάρμακο της κατηγορίας που βρίσκεται σε έλλειψη η ζήτηση αυξήθηκε κατά 77,5% το 2022, από 298 χιλιάδες τμχ το 2021 σε 529 χιλιάδες τμχ.

Εν τω μεταξύ, τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα του ΙΦΕΤ για την προμήθεια 14 διαφορετικών φαρμάκων σε μορφή σιροπιού έχουν ήδη κατατεθεί στον ΕΟΦ, αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health.

Βάσει της διαδικασίας, ο ΕΟΦ θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την άδεια έκτακτης εισαγωγής.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη η κατάσταση με τις ελλείψεις θα ομαλοποιείται σταδιακά.

«Υπήρχε μία επιπλέον επιβάρυνση λόγω των Χριστουγέννων, γιατί είναι κλειστές φαρμακοβιομηχανίες και του εξωτερικού και άρα η παραγωγή είναι λιγότερη. Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη η χορήγηση στην αγορά τόσο των εισπνεόμενων όσο και των λοιπών φαρμάκων και η κατάσταση συνεχώς θα ομαλοποιείται», εκτίμησε.

#ΦΑΡΜΑΚΑ #ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ #ΠΑΙΔΙΑ #ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ #ΓΡΙΠΗ #ΙΩΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα