Προανακριτική Novartis: Σκέψεις για άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα - Ανζητούνται από ΕΛ.ΑΣ «Κελέση» και «Σαράφης»

Στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας δεν περιλαμβάνεται ούτε η φύλαξη, ούτε η παρακολούθηση προστατευόμενων μαρτύρων, επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ μετά το θόρυβο της εξαφάνισης των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Σάλος μετά την «εξαφάνισή» τους - δεν προσήλθαν να καταθέσουν στην προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Novartis

Όπως

αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων. Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

«Silver Alert» για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Όπως και ο «Μάξιμος Σαράφης», ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στο πλαίσιο της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis. Διατάχθηκε και για αυτή η βίαιη προσαγωγή.

Η «Αικατερίνη Κελέση», η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, που δεν προσήλθε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει. Η κατάθεσή της ήταν προγραμματισμένη για τις 4:00 το απόγευμα.

Σε δήλωσή της προς την επιτροπή, η οποία εστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή, ανέφερε ότι δεν έχει να συνεισφέρει «το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει».

Την Τρίτη το απόγευμα, ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν έδωσε το παρών στην αντίστοιχη διαδικασία, μία κίνηση που προκάλεσε πολιτικές εντάσεις και σκληρές δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Στέλιου Πέτσα.

Την ίδια ώρα, εξελίσσεται θρίλερ σχετικά με το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό δεν προβλέπεται από το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τους μάρτυρες των οποίων προστατεύεται η ανωνυμία δεν συνεπάγεται σύλληψη, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

«Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, έχουν πάρει συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας που το έχουν λάβει από μια συγκεκριμένη δικαστική λειτουργό, εν προκειμένω την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και πρέπει η συγκεκριμένη να άρει αυτό το καθεστώς. Από τη στιγμή που η Ελένη Τουλουπάκη δεν το κάνει, δεν μπορεί να την αναγκάσει ούτε η ηγεσία του Αρείου Πάγου» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Εάν επιχειρήσει κάποιος να εκτελέσει εντολή βίαιης προσαγωγής παρά τις προβλέψεις του νόμου, καθώς υπάρχει και η άποψη ότι υπάρχει νομικό κενό, μπορεί να κατηγορηθεί για παραβίαση του νόμου. Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις να κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης στην προανακριτική όταν αυτή θα συνεδριάσει στη Βουλή.

Προς άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της πλειοψηφία της Προανακριτικής προσανατολίζονται να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», κάτι που θα αποφασιστεί πιθανότατα στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αύριο Πέμπτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα. Το ΚΚΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα θέσει θέμα άρσης του προγράμματος προστασίας.

Το ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων είναι συνεπώς ανοιχτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η άρση θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.

Ωστόσο, η αποδοχή του αιτήματος για άρση του ειδικού καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων δεν είναι στο χέρι των μελών της Προανακριτικής, αλλά στη διακριτική ευχέρεια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως διευκρίνιζαν νωρίτερα κύκλοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Διαβάστε επίσης:

«Καπνός» και η «Κελέση» - Νέα διαταγή για βίαιη προσαγωγή

Παπαγγελόπουλος: Καμία σχέση με την υπόθεση οι προστατευόμενοι μάρτυρες - Γιατί δεν καλείται ο Σαμαράς;

Γεωργιάδης: «Πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες»

Τσίπρας για Novartis: Πρωτοφανή όσα συμβαίνουν με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Keywords
Τυχαία Θέματα