Έκτακτο: Εισβολή οπλισμένου άνδρα στο σπίτι του Γκιουλέν στις ΗΠΑ

Άγνωστος εισέβαλε την Τετάρτη στην οικία του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν οπλισμένος και κατάφερε να διαφύγει ενώ σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο φύλακας έριξε προειδοποιητική βολή. Αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στο σημείο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Το όνομα δεν είναι γνωστό σε πολλούς εκτός της Τουρκίας. Ωστόσο, ο 75χρονος Τούρκος κληρικός έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων στη χώρα του μετά τις

κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του, ισχυριζόμενος ότι αυτός είναι που ενορχήστρωσε στο πρόσφατο παρελθόν τις κινήσεις εναντίον του στις υποθέσεις διαφθοράς και τώρα το πραξικόπημα για την ανατροπή του.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει μάλλον απομονωμένος, αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ήταν κάποτε σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντάς τον στην προσπάθειά του να στεριώσει στην εξουσία τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του.

Ο χαρισματικός κληρικός -σεβάσμιος δάσκαλος για τους οπαδούς του- ξεκίνησε την καριέρα του ως ιμάμης από τη Σμύρνη τη δεκαετία του 1960.

Πρεσβεύει μια ερμηνεία του Ισλάμ που δίνει έμφαση στη θρησκευτική συνύπαρξη και τονίζει την αξία της μόρφωσης.

Κι ενώ -όπως σημειώνουν οι Financial Times- οι οπαδοί του Ερντογάν είναι κυρίως επιχειρηματίες, οι λεγόμενοι Γκιουλενιστές είναι αυτοί που στελέχωσαν την κρατική μηχανή, την κρατική γραφειοκρατία και από αυτές τις θέσεις παρείχαν πολύτιμη βοήθεια στον Ερντογάν και το κόμμα του -το AKP- τα πρώτα χρόνια τους στην εξουσία, καθώς κατείχαν πλέον θέσεις στην αστυνομία, τις δικαστικές αρχές, τα εισαγγελικά γραφεία, αξιώματα που μέχρι τότε ανήκαν στους οπαδούς των κυρίαρχων «κοσμικών» κομμάτων.

Οι «Γκιουλενιστές» μεταξύ άλλων στήριζαν την εκδίκαση πολύ γνωστών πολιτικών δικών, όπως για την υπόθεση Εργκενεκόν ή Βαριοπούλα, που στόχευαν κατά εχθρών κοινών μεταξύ του Γκιουλέν και του Ερντογάν, κυρίως στο στράτευμα και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτών των δικαστικών υποθέσεων για την εξάρθρωση του «βαθέος κράτους», όπως το εννοούσε τότε ο Ταγίπ Ερντογάν, εκατοντάδες συνελήφθησαν, μεταξύ άλλων και δημοσιογράφοι που είχαν γράψει βιβλία για την επιρροή που ασκούσε ο Γκιουλέν στην κρατική μηχανή.

Ήδη μέχρι τότε οι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν λειτουργούσαν ένα τεράστιο δίκτυο από σχολεία και στην Τουρκία και σε άλλες χώρες και είχαν ιδρύσει και την Tuscon, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στη χώρα, στον οποίο ανήκε και η εφημερίδα Zaman, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Τουρκία που τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο τον Μάρτιο.

Ο Γκιουλέν ζει από το 1999 στις ΗΠΑ, όταν έφυγε από την πατρίδα υπό την απειλή της σύλληψης και της δικαστικής παραπομπής του μια περίοδο που οι ισλαμιστές βρίσκονταν υπό διωγμό από το κράτος.

Αλλά στα τέλη του 2013, ο εχθρός άλλαξε πρόσωπο. Οι σχέσεις του με τον μέχρι τότε σύμμαχο Ερντογάν επιδεινώθηκαν ραγδαία όταν ο Γκιουλέν αμφισβήτησε την προσπάθεια του νυν προέδρου να αποκτήσει κι άλλη εξουσία.

Τότε δικαστικές και διωκτικές αρχές -που πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ των Γκιουλενιστών- ξεκίνησαν μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς και στράφηκαν και κατά της στενής οικογένειας του Ερντογάν, βάζοντας στο στόχαστρό τους μεταξύ άλλων και έναν από τους γιους του.

Στις αρχές του 2014 ο Ερντογάν εξαπέλυσε την αντεπίθεσή του, προχωρώντας σε μεγάλες εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και στο εισαγγελικό και το δικαστικό σώμα, μεταθέτοντας δυσμενώς, παραπέμποντας ή συλλαμβάνοντας όσους θεωρούνταν οπαδοί του Γκιουλέν.

Αποτέλεσμα ήταν τόσο οι δύο υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα» στην ουσία να καταρρεύσουν όσο και οι υποθέσεις διαφθοράς να μπουν στο «αρχείο».

Τώρα κατηγόρησε ευθέως το κίνημα Hizmet (ή FETO όπως αποκαλεί η κυβέρνηση τους Γκιουλενιστές) ότι υποκίνησαν το πραξικόπημα για την ανατροπή του.

Το περιβάλλον του Γκιουλέν απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες «εξαιρετικά ανεύθυνες» και σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «με συνέπεια έχουν αποκηρύξει τις παρεμβάσεις του στρατού στην εσωτερική πολιτική, μια αρχή που είναι από τις βασικές αξίες του Hizmet».

Keywords
Τυχαία Θέματα