Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους από το Ίδρυμα Ωνάση

Τις νέες εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και τις παλαιότερες, που συνεχίζονται με επιτυχία και φέτος, και που απευθύνονται όχι μόνο σε μαθητές και παιδιά, αλλά και σε ενήλικες και οικογένειες, παρουσίασε το Ίδρυμα Ωνάση

Μέσα από τους τρεις βασικούς πυλώνες δράσης των προγραμμάτων, την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, το αρχείο Καβάφη και την Ειδική Αγωγή, μικροί και μεγάλοι καλούνται να συμμετάσχουν και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους.

Το 2ο θερινό σχολείο Καβάφη, η θέσπιση υποτροφίας «ΚΠ Καβάφη», η προσομείωση αεροπορικού ταξιδιού για παιδιά και εφήβους στο φάσμα του αυτισμού, ομάδες τέχνης και

φαντασίας, είναι μόνο μερικές από τις νέες δράσεις που έχουν ενταχθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση, για το 2017-18.

Τονίζοντας τη σημασία της παρουσίασης των προγραμμάτων στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, μία «εστία της ελληνικής Παιδείας», όπως την χαρακτήρισε, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, επεσήμανε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε όλους, «μέσα από τις λέξεις του Καβάφη, μέσα από την Ειδική Αγωγή, με προγράμματα για παιδιά στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, αλλά και μέσα από τα νοήματα και τα μηνύματα των ίδιων των βιβλίων, που μιλάνε για την αξία του να είναι κανείς πολίτης ισότιμος απέναντι στο νόμο, αλλά ισότιμος και απέναντι στη ζωή».

«Το Ίδρυμα Ωνάση έχει θέσει ακριβώς αυτή την αποστολή» συμπλήρωσε η κ. Παναγιωτάκου, «να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε μέσα από τους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Υγείας, να προάγεται η κοινωνική αλληλεγγύη. Να προάγεται, δηλαδή, μία ανθρωποκεντρική κοινωνία πολιτών, στην οποία όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Είναι δύσκολο, είναι ανέφικτο, αλλά ο στόχος μας πρέπει να είναι πάντοτε αυτός».

Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από καινοτόμες δράσεις, στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

Εργαστήρια, εκδρομές, ξεναγήσεις, «ζωγραφηγήσεις», αλλά και μία ιδιαίτερη δίκη της Αντιγόνης του Σοφοκλή, περιλαμβάνουν για τη φετινή χρονιά τα προγράμματα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο 2017, μέχρι τον Ιούνιο 2018.

«Στόχος μας, να καταστεί η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ένας ακόμη πολιτιστικός προορισμός στην πόλη» τόνισε η υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης & Ψηφιακών Προγραμμάτων, Βίκυ Γεροντοπούλου.

Έτσι, σε συνεργασία με καθηγητές πανεπιστημίου, έμπειρους παιδαγωγούς και εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι άθλοι του Ηρακλή θα μετουσιωθούν σε ένα οπτικοακουστικό ταξίδι μέσα από τις «Ζωγραφηγήσεις», η Αντιγόνη του Σοφοκλή θα μεταφέρει τους «Μικρούς Ενόρκους» στην Αρχαία Ελλάδα για να αποφασίσουν αν είναι αθώα ή ένοχη, μαθαίνοντας για τις έννοιες της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, τα παιδιά θα μάθουν την τέχνη της χαρακτικής και της τυπογραφίας, αλλά και τα μυστικά της ναυτοσύνης («Ναύτες και Κοσμοναύτες»), καθώς επίσης θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν το δικό τους λογότυπο.

Το Αρχείο Καβάφη ανοικτό σε διαφορετικές αναγνώσεις και προσεγγίσεις

Δύο νέες δράσεις που εκκινούν από το Αρχείο Καβάφη, σίγουρα «έκλεψαν» τις εντυπώσεις, με πρώτη την καθιέρωση και προκήρυξη για πρώτη χρονιά για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 υποτροφίας «ΚΠ Καβάφη», για διδακτορικές σπουδές σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πανεπιστημιακού τομέα της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. Η δεύτερη, αφορά στη δεύτερη έκδοση ποιημάτων του Αλεξανδρινού ποιητή το 2018, με 48 ποιήματα σε γραφή Μπράιγ (Braille), σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας. Είχε προηγηθεί ο πρώτος τόμος το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ).

Επίσης, μετά την επιτυχημένη, πρώτη του λειτουργία, θα ανοίξει τις πόρτες του και το καλοκαίρι του 2018 το θερινό σχολείο Καβάφη, το 2ο International Cavafy Summer School, με θέμα αυτή τη φορά «Καβάφης και Αρχαιότητα». Στόχος, να συγκεντρώσει ερευνητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές συγκριτικής και ελληνικής φιλολογίας, καθώς επίσης και επιφανείς πανεπιστημιακούς από όλο τον κόσμο, για μία εβδομάδα εντατικών σεμιναρίων στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Εξάλλου, για πέμπτη χρονιά, συνεχίζεται το πρόγραμμα για γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα «Ο Καβάφης πάει σχολείο», ενώ οι κύκλοι «Μαθημάτων Καβάφη για Ενήλικες» και «Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη» θα λειτουργήσουν και φέτος, με νέες θεματικές.

«Η μελέτη του Αρχείου Καβάφη αποτελεί ένα εργαλείο κατανόησης όχι μόνο της ποίησης, αλλά και του κόσμου», επεσήμανε, παρουσιάζοντας τις δράσεις, ο συντονιστής Έρευνας & Ψηφιακής Ανάπτυξης Αρχείου Καβάφη, Θοδωρής Χιώτης. Παράλληλα, τόνισε ότι αποτελεί ευκαιρία για τους μαθητές, αλλά και για τους ενήλικες αναγνώστες του ποιητή, να μιλήσουν, μέσα από την ποίηση του Αλεξανδρινού και για τους ίδιους και τις σημερινές συνθήκες.

Ειδική Αγωγή με μουσική, αλλά και... προσομοιώσεις πτήσεων

Σε ευρύτερες ομάδες κοινού φιλοδοξούν να «ανοίξουν» τις πόρτες τους τα προγράμματα της Ειδικής Αγωγής, με στόχο να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά το δικαίωμα στην «απόδραση». «Κύριος άξονας των προγραμμάτων μας ήταν και είναι η συμπερίληψη», υπογράμμισε η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, Χριστίνα Παναγιωτάκου.

Έτσι, φέτος, παράλληλα με τα προγράμματα «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική», «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» και τα εργαστήρια για σχολεία, η Ειδική Αγωγή εμπλουτίζεται με μία δράση που την... απογειώνει: την «Προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού», στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».Υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συνεργασία αυτή θα συμβάλλει ουσιαστικά προκειμένου παιδιά και έφηβοι με αυτισμό ή άλλες νοητικές διαταραχές, καθώς και οι οικογένειές τους, να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες που περιλαμβάνει ένα αεροπορικό ταξίδι, δίχως το άγχος που μπορεί να ενέχει για αυτούς η διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, πέρα από την εξοικείωση και την προετοιμασία των παιδιών που θα συμμετάσχουν, τα υλικά που θα παραχθούν στο πλαίσιο αυτής της δράσης, που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου 2018, θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, αφού θα είναι διαθέσιμα και για κάθε οικογένεια που επιθυμεί να προετοιμαστεί για ένα επικείμενο ταξίδι.

Για όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο education@onassis.org. Περισσότερες λεπτομέρειες, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στη διεύθυνση www.onassis.org .

Keywords
Τυχαία Θέματα