Εκλογές Τουρκία: Συνεδριάζει σήμερα το «τραπέζι των έξι» με φόντο τον δεύτερο γύρο

Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 14ης Μαΐου και οι προεκλογικές δραστηριότητες που θα διεξαχθούν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Οι πρόεδροι του CHP, του κόμματος İyi, του Δημοκρατικού Κόμματος, του κόμματος Felicity, του κόμματος DEVA και του κόμματος του Μέλλοντος θα συναντηθούν σήμερα στις 15.00 στα κεντρικά γραφεία του CHP.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το TRT Haber, την οποία θα φιλοξενήσει ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας και πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα συμμετάσχουν η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (İyi) Μεράλ Ακσενέρ, η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Γκοθλτεκίμ Ουσάλ, ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατσάν, ο πρόεδρος του κόμματος Ευτυχίας (Felicity), Τεμέλ Καραμολάογλου, και ο πρόεδρος του κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Άκρα του τάφου σιωπή» από την Ακσενέρ

Η αρχηγός του κόμματος Καλού Κόμματος (İYİ), Μεράλ Ακσενέρ, δεν έχει μιλήσει μετά τη νύχτα των εκλογών. Είναι η μόνη μεταξύ των ηγετών στο τραπέζι των 6 κομμάτων που δεν έκανε δήλωση.

Η ατζέντα του 6μελούς τραπεζιού θα είναι η αξιολόγηση των εκλογών. Θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

«Ατασθαλίες» σε κάλπες καταγγέλλει το CHP

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλει ατασθαλίες σε 2.269 κάλπες της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών και σε 4.825 κάλπες της ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τον Μουαρέμ Ερκέκ, αντιπρόεδρο του κόμματος, οι ατασθαλίες αφορούν από μία έως εκατοντάδες ψήφους σε κάθε κάλπη.

«Παρακολουθούμε κάθε μία ψήφο, ακόμη και αν αυτό δεν αλλάζει το συνολικό αποτέλεσμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα.

Για τις εκλογές στήθηκαν 201.807 κάλπες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, διευκρίνισε ο Μουαρέμ Ερκέκ.

Η «στροφή» Κιλιτσντάρογλου σε Ιμάμογλου

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανανέωσε την προεκλογική του ομάδα μετά την ήττα του στον πρώτο γύρο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγές δήλωσαν στο Middle East Eye την Τρίτη ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου πρόκειται να αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας εκλογικής στρατηγικής του Κιλιτσντάρογλου.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την εξασφάλιση του 49,5% των ψήφων του Ερντογάν στην προεδρική κούρσα, με μεγάλη διαφορά από τον Κιλιτσντάρογλου που συγκέντρωσε 44,9%, σύμφωνα με την εκλογική αρχή της Τουρκίας.

Ο Κιλιτσντάρογλου έλαβε αποφασιστικά μέτρα μετά τις εκλογές, αρχής γενομένης με την αποπομπή του Ονουρσάλ Αντιγκουζέλ, αναπληρωτή προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας εκλογών και προπαγάνδας που ήταν υπεύθυνη για την παρακολούθηση της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε σύγχυση στο κόμμα τη νύχτα των εκλογών, η οποία εξόργισε τον Κιλιτσντάρογλου.

Αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκε άλλη μια αναπάντεχη τροπή, καθώς ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, εμφανίστηκε να ηγείται αιφνιδίως της εκστρατείας του Κιλιτσντάρογλου.

Έλλειψη στρατηγικής για τον δεύτερο γύρο

Ο Ιμάμογλου, σύμφωνα με το Middle East Eye, θα χρησιμοποιήσει τους συμβούλους του που εργάζονται επί του παρόντος στην Υπηρεσία Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ #ΤΡΑΠΕΖΙ_ΤΩΝ_ΕΞΙ #ΚΕΜΑΛ_ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές Τουρκία, Συνεδριάζει,ekloges tourkia, synedriazei