Εκλογές Τουρκία: Ο ρόλος του HDP στον δεύτερο γύρο, το 5% του Ογάν και η «διεκδίκηση» κούρδων από Ερντογάν

Καθώς ο «πόλεμος» για την προεδρία παρατείνεται για τις 28 Μαΐου, δίνεται και η «μάχη» διεκδίκησης των ψηφοφόρων του Σινάν Ογάν.

Με τα πρόσφατα αποτελέσματα να μη δείχνουν ξεκάθαρη εικόνα και να οδηγούν την Τουρκία σε δεύτερο γύρο, πολλά ερωτηματικά «γεννώνται» για το πως θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές του Σινάν Ογάν.

Τα ποσοστά των κομμάτων, εχθές Κυριακή, διαμορφώθηκαν ως εξής:

Ο Ερντογάν, με καταμετρημένο το 93,02%, προηγείται με 49.67% . Ακολουθεί ο Κιλιτσντάρογλου

με 44,59%. O Σινάν Ογάν έχει 5,29% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ (έχει βγει εκτός εκλογικής κούρσας αλλά οι φήφοι του καταγράφονται) 0,45%.

Τι ρόλο παίζουν οι ψηφοφόροι του HDP

Πέρα από την μάχη «στήθος με στήθος» που διεξάγεται μεταξύ Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου, παίζεται και ένα παιχνίδι διεκδίκησης ψηφοφόρων του HDP. Το οποίο, αν μη τι άλλο, είχε δηλώσει πολύ πριν τις εκλογές την στήριξή του στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Λίγες ώρες μετά, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, ο Σινάν Ογάν (ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει παρά μόνο ένα 5%), τονίζει ότι θα υποστηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία αν σπάσει τους δεσμούς του με το HDP, κόμμα που υποστηρίζεται από τους Κούρδους και την Αριστερά.

Ισχυρισμός ή «μπλοφάρει» το CHP

Η υποστήριξη του HDP, στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ξεκάθαρη και βοήθησε κατά πολύ να φτάσει το CHP ΣΤΟ 44,59%, καθώς αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10%. Πως λοιπόν θα δεχθείνα χάσει το 10% έναντι του 5% που του «τάζει» ο Ογάν(;).

Στο «αντίποδα» βρίσκεται ο Ερντογάν ο οποίο από την δική του πλευρά, αναμένοντας τον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, «φαίνεται» να διεκδικεί και ο ίδιος ένα κομμάτι από την «πίτα» των Κούρδων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ερντογάν αναμένεται να προσπαθήσει να κερδίσει τις ψήφους των Κούρδων. Όπως αναφέρει δημοσίευμά του ο Τούρκος πρόεδρος (μάλλον) θα προσπαθήσει να κερδίσει πίσω τις ψήφους των Κούρδων, τις οποίες είχε πάρει στο παρελθόν πριν από την κατάρρευση ειρηνευτικής διαδικασίας.

Δημοσιογράφος του Al Jazeera, αναφέρει:

«Μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους, οι Κούρδοι προσβλήθηκαν από τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι πολιτικές της κυβέρνησης με γνώμονα την ασφάλεια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 απομάκρυναν επίσης τους Κούρδους».

«Στη νοτιοανατολική περιοχή όπου υπάρχουν πόλεις όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, οι ψήφοι πήγαν στο CHP. Ο Ερντογάν... χρειάζεται αυτές τις ψήφους», είπε, προσθέτοντας ότι ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογκάν, ο οποίος έκανε ένα μεγάλο άλμα κατά τη διάρκεια των εκλογών που κανείς δεν περίμενε, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα οδηγήσει την υποστήριξή του στον Ερντογάν ή στον Κιλιτσντάρογλου.

«Μέχρι τον δεύτερο γύρο, όλα είναι θέμα διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Τι συμβαίνει με τους Κούρδους

Σημειώνεται ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παρατείνει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουσή του με τις τουρκικές αρχές μέχρι τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας στις 14 Μαΐου.

Ο Bese Hozat, συμπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της ένοπλης οργάνωσης, δήλωσε σε μέσο που συνδέεται με το PKK ότι οι εκλογές έχουν ιστορική σημασία για τους "λαούς της Τουρκίας" και ότι το PKK αποφάσισε να διατηρήσει την "αδράνεια" του κατά την προεκλογική περίοδο.

Το PKK, το οποίο επιδιώκει την κουρδική ανεξαρτησία, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ λόγω των φονικών επιθέσεων που έχει εξαπολύσει εναντίον αμάχων από τη δεκαετία του 1990.

Το HDP, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του εκλογικού σώματος και βασικός παράγοντας, υποστηρίζει σιωπηρά τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρο του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει επίσημα μέλος της Εθνικής Συμμαχίας του Κιλιτσντάρογλου λόγω των αντιρρήσεων των τουρκικών εθνικιστικών και συντηρητικών κομμάτων.

Το κόμμα βρίσκεται σε συμμαχία με άλλα αριστερά κόμματα, όπως το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (TIP) και το Εργατικό Κόμμα (EMEP), υπό την ονομασία Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ #HDP #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΣΙΝΑΝ_ΟΓΑΝ #ΚΕΜΑΛ_ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα