Εκλογές Τουρκία: «Έχει το μαχαίρι, έχει και το καρπούζι» ο Ογάν, που θα «μοιραστεί» το 5%

Ο Σινάν Ογάν, ο υποψήφιος πρόεδρος της Συμμαχίας ATA, συνέβαλε καθοριστικά στο να περάσουν οι εκλογές στον 2ο γύρο με ποσοστό 5,17% των ψήφων.

Τονίζεται ότι ο Ογκάν έχει ορίσει 5 προϋποθέσεις για το ποιον θα στηρίξει στον 2ο γύρο και η κόκκινη γραμμή είναι η απόσταση από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όντας σε θέση να επηρεάσει άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, ο Σινάν Ογάν, όπως αναφέρει το CNN Turk,

κέρδισε τις ψήφους 2 εκατομμυρίων 829 χιλιάδων 634 ψηφοφόρων με ποσοστό 5,17% και έγινε το κόμμα-κλειδί για τον δεύτερο γύρο της προεδρίας.

Μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι σε ποιο όνομα από τους δύο υποψηφίους θα στραφούν οι ψηφοφόροι που τον ψήφισαν, ο οποίος θα είναι αυτός που θα καθορίσει τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο Ογάν αποφάσισε επίσης να πραγματοποιήσει διάφορες διαβουλεύσεις για να λάβει αυτή την απόφαση.

Οι διαβουλεύσεις με την συμμαχία του

Οι πρώτες διαβουλεύσεις θα γίνουν με τις συνιστώσες της Συμμαχίας ΑΤΑ τις επόμενες ημέρες. Ο Ογάν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους γενικούς προέδρους της Συμμαχίας ΑΤΑ, το Κόμμα Ζαφέρ, το Κόμμα Δικαιοσύνης, το Κόμμα Ülkem και το Κόμμα Συμμαχία της Τουρκίας.

Η στάση του προέδρου του Κόμματος της Νίκης, θα διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων, θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης της 14ήμερης διαδικασίας.

Οι πέντε «Π»

Ο Ογάν έχει καθορίσει πέντε απαραίτητες προϋποθέσεις για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει.

το αμετάβλητο των τεσσάρων πρώτων άρθρων του Συντάγματος, η δημιουργία φραγμού κατά της προσπάθειας αφαίρεσης της τουρκικότητας από το Σύνταγμα στο άρθρο 66, ο εκτοπισμός 13 εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο, η διαφυγή από το σπιράλ των τόκων, του πληθωρισμού και των συνεπειών, που είναι οι κύριες αιτίες της τελευταίας οικονομικής κρίσης, και οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι πολιτικές τους δομές.

«Η απόσταση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδιαίτερα με τη FETO, το PKK και την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, είναι απαραίτητη, άλλα θέματα θα συζητηθούν από εδώ και πέρα", είπε ο Ογάν.

Τα δε συμφωνώ

Τονίζοντας ότι οι Τούρκοι εθνικιστές και κεμαλιστές θα καθορίσουν τον δεύτερο γύρο, ο Ογάν υπογράμμισε:

«Δεν θα αφήσουμε ποτέ την Τουρκία να πέσει σε κρίση. Ήμασταν οι πιο σταθεροί σε αυτές τις εκλογές. Θα συνεχίσουμε αυτή τη στάση και στο μέλλον. Θα καθορίσουμε τη στάση μας σύμφωνα με το τι είναι προς το συμφέρον του έθνους μας. Θα έχουμε μπροστά μας δύσκολες 15 ημέρες. Είπαμε "Η HDP δεν θα είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές. Εμείς θα είμαστε ο καθοριστικός παράγοντας αυτών των εκλογών'. Πετύχαμε όλους τους στόχους που θέλαμε. Θα υποστηρίξω τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αν αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα του HDP».

Ερωτηθείς εάν αυτή είναι η σωστή επιλογή απάντησε:

«Όχι, λάθος. Εμείς θέσαμε μια αρχή. Απλώς μία από αυτές τις αρχές είναι να κρατάμε αποστάσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που δεν παίρνουν αποστάσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ήμουν από την αρχή εναντίον του HDP και του Hüda Par ως κλειδί στην πολιτική. Αν αυτός ήταν ο μοναδικός μας όρος, θα λέγαμε "κ.Κιλιτσντάρογλου, ας παραιτηθούμε από το HDP. Αλλά δεν είναι μια τόσο απλή εξίσωση».

Τα μάτια όλων στραμμένα στους ψηφοφόρους του Ογάν για τη δεύτερη αναμέτρηση

Τώρα όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον Σινάν Ογάν για τον 2ο γύρο. Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, ο Ογάν δήλωσε:

«Από τώρα και στο εξής, θα αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία δεν θα μπει σε κρίση και πολιτική αναταραχή. Θα συμβουλευτούμε. Σήμερα, κάλεσα στη συνάντηση τόσο τις συνιστώσες της Συμμαχίας ΑΤΑ, όσο και τους συναγωνιστές μου με τους οποίους πορεύτηκα. Θα πραγματοποιήσουμε μια κοινή συνάντηση διαβούλευσης. Θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το συντομότερο δυνατό. Αυτό το αποτέλεσμα δεν θα είναι η απόφαση του Σινάν Ογκάν, θα είναι η απόφαση του κοινού νου».

Ποιος είναι ο Σινάν Ογάν

Ο πρώην βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) συγκέντρωσε 100 χιλιάδες υπογραφές που χρειάζονταν για να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της 14η Μαΐου της συμμαχίας ΑΤΑ η οποία αποτελείται από 4 μικρά κόμματα: Το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), το Κόμμα Δικαιοσύνης (Adalet Partisi), το Κόμμα της Πατρίδας Μου (Ülkem Partisı) και το Κόμμα Τουρκικής Συμμαχίας (Türkiye İttifakı Partisi).

Θεωρείται ότι η υποψηφιότητα του Σινάν Ογάν ο οποίος είχε αποχωρήσει δύο φορές από το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (Devlet Bahçeli), ωφελεί την Εθνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Για πρώτη φορά μπήκε στο Κοινοβούλιο το 2011 με το ΜΗΡ αλλά διαγράφηκε τον Αύγουστο του 2015. Στη συνέχεια επέστρεψε στο κόμμα αφού κέρδισε τη μήνυση που υπέβαλε στο δικαστήριο εναντίον του ΜΗΡ. Τον Μάρτιο του 2017 διαγράφηκε για δεύτερη φορά.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΚΕΜΑΛ_ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ #ΣΙΝΑΝ_ΟΓΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα