Εκλογές Γερμανία: Κυβέρνηση «Τζαμάικα» ή «Φανάρι» τα πιθανότερα σενάρια - Το τελικό αποτέλεσμα

Χρονοβόρες διαπραγματεύσεις αναμένονται μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Τα πιθανότερα σενάρια.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναδεικνύεται νικητής των εκλογών στη Γερμανία, ενώ η Χριστιανική Ένωση ακολουθεί με λιγότερο από δύο μονάδες διαφορά, προοικονομώντας μακρές διαπραγματεύσεις μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ολοκληρωθούν κιόλας σε

σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε η πείρα του 2017, όταν και η χώρα χρειάστηκε σχεδόν έξι μήνες για να συμφωνήσουν CDU/CSU και SPD, δείχνει προς τα που θα κινηθούν οι εξελίξεις.

Λάσετ και Σολτς έχουν ζητήσει η επόμενη κυβέρνηση να βρίσκεται στη θέση της πριν τα Χριστούγεννα. Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP).

«Θρίαμβος» Σολτς

Το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται θρίαμβος του επικεφαλής του SPD, Όλαφ Σολτς, που κατάφερε να «ξεκολλήσει» το κόμμα του και να το επαναφέρει στην κορυφή.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων. Το CDU/CSU έλαβε 24,1%, 8,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του 2017. Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό της ιστορίας τους με 14,8%, ενώ το FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) συγκεντρώνει το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έπεσε στο 10,3%, ενώ η Αριστερά έπεσε κάτω από το 5% και χάνει οριακά την εκπροσώπησή του στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, η Ένωση έχασε περίπου 1,36 εκατομμύρια προς το SPD, το οποίο κέρδισε επίσης, μεταξύ άλλων, 590.000 ψηφοφόρους της Αριστεράς και 320.000 ψηφοφόρους οι οποίοι είτε ήταν νέοι, ή μέχρι τώρα απείχαν. Η Ένωση έχασε 900.000 ψηφοφόρους προς τους Πράσινους και 340.000 προς το FDP. Οι νέοι ψηφοφόροι κατά ποσοστό 23% ψήφισαν το FDP και κατά το 22% τους Πράσινους. Η εφημερίδα Handelsblatt σε σχόλιό της έκανε σκωπτικά λόγο για «ένα τέταρτο καγκελάριο», εξηγώντας ότι το καθένα από τα δύο μεγάλα λαϊκά κόμματα κέρδισε μόλις το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος. «Πάνω από το 70% δεν ψήφισε το κόμμα του μελλοντικού αρχηγού της κυβέρνησης. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εξαντληθεί ως προς το περιεχόμενο και το προσωπικό» τους, έκρινε.

Κατά τη διάρκεια πάντως του λεγόμενου Γύρου των Ελεφάντων, της καθιερωμένης εμφάνισης όλων των πολιτικών αρχηγών σε τηλεοπτική συζήτηση μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο κ. Λάσετ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα μεν, αλλά πρόσθεσε πως θα προσπαθήσει να σχηματίσει συμμαχία η οποία «θα επιτρέπει σε όλους» τους συμμετέχοντες «να μην αθετήσουν τις υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους τους». Ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ έκανε λόγο για «συνασπισμό του μέλλοντος».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές Γερμανία, Κυβέρνηση Τζαμάικα, Φανάρι,ekloges germania, kyvernisi tzamaika, fanari