Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής

Τον φάκελο της πράξης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζητείται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών, παρέδωσε το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την παράδοση του φακέλου με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζητείται

η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών, σειρά έχει τώρα η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Πιο συγκεκριμένα, έως τις 6 το απόγευμα σήμερα θα θυροκολληθει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - την ημερομηνία συγκρότησης της νέας Βουλης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 2 Μαΐου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στον Άρειο Πάγο όλες οι υποψηφιότητες, για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, ενώ δύο ημέρες πριν θα πρέπει να έχουν καταθέσει όλα τα πολιτικά κόμματα το όνομα και το σήμα τους.

Σημειώνεται πως μόνο οι δικαστές του πολιτικού τμήματος είναι αρμόδιοι να ανακηρύξουν τα κόμματα, ενώ αυτό θα γίνει βάσει των τελευταίων νομοθετικών διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται να κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές επικεφαλής που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, μεταξύ αυτών και η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Τι θα πρέπει να έχει γίνει έως την 21η Μαΐου

Από σήμερα και έως τις εκλογές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα εξής:

Να συγκροτηθούν οι εφορευτικές επιτροπές Να γίνει ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων Να καθοριστούν τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας Να πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός των εκλογικών τμημάτων με τα ψηφοδέλτια, τους εκλογικούς φακέλους, τους σάκους, τις κάλπες, αλλά και τα παραβάν Να εκτυπωθούν και να προωθηθούν στα εκλογικά τμήματα οι εκλογικοί κατάλογοι, καθώς και τα βιβλία και εντύπα που θα χρησιμοποιήσουν οι εφορευτικές επιτροπές και άλλα όργανα Να εκδοθεί το πρόγραμμα ψηφοφορίας Να παραλάβουν οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής το εκλογικό υλικό Μέσα σε 10 ημέρες οι διερευνητικές εντολές

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν φέτος με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που σημαίνει πως για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός των κομμάτων να λάβουν ποσοστό που αγγίζει τουλάχιστον το 45% (ανάλογα και το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής).

Αν δεν υπάρξει κόμμα ή συνασπισμός που να εξασφαλίσει το σχετικό ποσοστό και τις 151 κοινοβουλευτικές έδρες που απαιτούνται, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος και μάλιστα την ακριβώς επόμενη ημέρα.

Η όλη διαδικασία, έως και τη στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα πρέπει να διαρκέσει 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Όσο για τους βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη θα ορκιστούν και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προκειμένου να προκηρυχτούν οι δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου.

Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε με ένα κλικ

Μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά - εφόσον το θυμάστε - συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΒΟΥΛΗ #ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ_ΔΙΑΤΑΓΜΑ #ΨΗΦΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα