Εκλογές 2019: Τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την επόμενη μέρα - Τι σχεδιάζουν για τον κατώτατο μισθό και τις νέες θέσεις εργασίας

Αύξηση του κατώτατου μισθού, κίνητρα για θέσεις πλήρους απασχόλησης και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι μεταξύ άλλων τα όπλα των δύο κομμάτων λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδηθούν πάλι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν από την κρίση ενώ η ΝΔ στοχεύει

περισσότερο στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει:

- Στο τέλος της τετραετίας να έχουν ξανακερδηθεί όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση
- Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες / ποσοστό ανεργίας αντίστοιχο του ευρωπαϊκού μέσου όρου
-Κίνητρα για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας
-Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία
-Νέες αυξήσεις του κατώτατου μισθού: 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους το 2022
-Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων

Το πρόγραμμα της ΝΔ

Αυστηρούς ελέγχους στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, στις καθυστερήσεις πληρωμών και στην εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου είναι οι βασικές θέσεις της ΝΔ. Αναλυτικότερα :

- Δημιουργία 43.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από τις δημόσιες επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν και τις υποδομές της χώρας.
- Ο κατώτατος μισθός με τη ρήτρα ανάπτυξης θα φτάσει σε μια τριετία τα 730 ευρώ.
- Στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολλές νέες δουλειές. Η επένδυση του Ελληνικού θα φέρει άμεσα 50.000 νέες θέσεις εργασίας.
-Απαίτηση από τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους και ειδικότερα να τηρούν απαρέγκλιτα την εργασιακή νομοθεσία.
- Εγγύηση για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα νέα συστήματα για στοχευμένους και ουσιαστικότερους ελέγχους.
- Καθιέρωση λευκού μητρώου επιχειρήσεων και επιβράβευση με χαμηλότερες εισφορές για τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται την εργατική νομοθεσία.
-Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους είτε με τη μορφή δωρεάν μεταφοράς στην εργασία τους, είτε με επιπλέον ασφαλιστικές παροχές, είτε και με συμμετοχή στα κέρδη, είτε με ειδικά προγράμματα απόκτησης μετοχών.
-Αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ, ώστε ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται ακολουθώντας τη πορεία βελτίωσης της οικονομίας.
-Για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, υιοθέτηση του Ολλανδικού μοντέλου κοινωνικού διαλόγου. Εργοδότες, εργαζόμενοι και – όπου χρειάζεται - η Κυβέρνηση, υπό συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου, θα καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις που θα διασφαλίζουν αύξηση της απασχόλησης και μακροχρόνια εργασιακή ειρήνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα