Εκλογές 2019: Χρηστικός οδηγός για την ημέρα των εκλογών - Τι συμβαίνει στους δήμους με συνενωμένα τμήματα

Οι ημέρες για τις εκλογές 2019 πλησιάζουν και όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι έχουν πολλές απορίες για τα εκλογικά τμήματα, τα εκλογικά κέντρα και γενικότερα για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Σε αυτές τις εκλογές 2019 εισάγεται η κοινοτική κάλπη. Αυτή είναι η κάλπη από την οποία εκλέγεται το κοινοτικό συμβούλιο. Κοινοτική κάλπη θα βρούμε στο 85% περίπου των δήμων.

Κατά κανόνα οι Δήμοι που δεν έχουν κοινότητες είναι οι παλιοί μεγάλοι Δήμοι που δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία συνένωση (Καποδίστρια, Καλλικράτη κτλ). Στους Δήμους που

έχουν κοινότητες στήνονται 4 κάλπες (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές, Κοινοτικές), ενώ στους υπόλοιπους 3.

Σε κάποια λίγα εκλογικά τμήματα, όπου υπάρχουν πολύ λίγοι εγγεγραμμένοι, στήνονται και οι 4 κάλπες μαζί, ενώ όπου υπάρχουν 4 κάλπες αυτές στήνονται σε 2 ανεξάρτητα εκλογικά τμήματα τα οποία είναι δίπλα δίπλα, έχουν το ίδιο νούμερο και διαφέρουν από το 'Α' ή 'Β' που μπαίνει στο τέλος (πχ 235Α 235Β). Θεωρώ ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στο κυρίως σενάριο (αυτό με τα Α Β) που αφορά και τους περισσότερους εκλογείς.

Βασικά σημεία της διαδικασίας:

- Ο ψηφοφόρος μπορεί να μπει στο "μάθε που ψηφίζεις" και να μάθει που ψηφίζει
- Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο και βρίσκει την αίθουσα στην οποία πρέπει να πάει (έστω 235)
- Υπάρχουν 2 αίθουσες στις οποίες πρέπει να πάει. Αυτές είναι η 235Α και 235Β οι οποίες βρίσκονται δίπλα δίπλα. Στα τμήματα που λήγουν σε Α ψηφίζει για Ευρωεκλογές - Περιφερειακές και στο τμήματα με Β ψηφίζει για Δημοτικές - Κοινοτικές. Δεν έχει σημασία σε ποιο τμήμα θα πάει πρώτα.
- Πάει στο πρώτο τμήμα (έστω 235Α) και ψηφίζει δίνοντας ταυτότητα κτλ στις 2 κάλπες που έχει και παίρνει πίσω την ταυτότητά του.
- Πάει στο 2ο τμήμα (235Β) ξαναδίνει ταυτότητα, ψηφίζει σε 2 κάλπες, παίρνει την ταυτότητα πίσω και φεύγει.

Δήμος χωρίς κοινοτική κάλπη

- Ο ψηφοφόρος πρέπει να μπει στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ «μάθε που ψηφίζεις»
- πάει στο τμήμα, ψηφίζει σε 3 κάλπες δίνοντας ταυτότητα και φεύγει

Δήμος με συνενωμένα τμήματα

- Ο ψηφοφόρος πρέπει να μπει στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ «μάθε που ψηφίζεις»
- πάει στο τμήμα, ψηφίζει σε 4 κάλπες δίνοντας ταυτότητα και φεύγει

Keywords
Τυχαία Θέματα