«Είμαι η μάνα σου, σταμάτα παιδί μου» - Αναβίωσε στο Εφετείο η δολοφονία μητέρας από το γιο της στη Ρόδο

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου αναβίωσε η δολοφονία της 61χρονης Ευαγγελίας Ιεροβασίλη από τον γιο της με 14 μαχαιριές. «Την ημέρα εκείνη κατέστρεψα τη ζωή της μητέρας μου και όλης της οικογένειας, αλλά δεν ήμουν εγώ», υποστήριξε ο γιος, ωστόσο δεν έπεισε τους δικαστές που διατήρησαν τα ισόβια.

Η δολοφονία είχε γίνει το καλοκαίρι του 2012 στο σπίτι της 61χρονης στο Γεννάδι της Ρόδου και ο 30χρονος μητροκτόνος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη και 18 μήνες φυλάκιση.

Ο

30χρονος κρίθηκε ένοχος ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς ελαφρυντικό, οπλοφορία και οπλοχρησία αν και ο ίδιος κατά την ακροαματική διαδικασία επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο πως την ώρα που τελούσε την αποτρόπαια πράξη του, την οποία έχει παραδεχτεί, βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και δεν είχε συναίσθηση του τι έκανε και σε ποιον.

Μάλιστα προσκόμισε και αρκετά έγγραφα και βεβαιώσεις που αποδεικνύουν τον εγκλεισμό του κατά καιρούς σε διάφορες ψυχιατρικές κλινικές, σύμφωνα με το rodiaki.gr.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε και η πρώην σύντροφος του 30χρονου, κατηγορούμενη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η 40χρονη Ρωσίδα κρίθηκε ένοχη χωρίς ελαφρυντικό και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 17 ετών, ωστόσο στο Εφετείο η ποινή της μειώθηκε στα 13 χρόνια.

«Τη μητέρα μου την έχω σκοτώσει»

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την απολογία του στο Εφετείο ο 30χρονος, υποστηρίζοντας ότι είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών από την ηλικία των 14 ετών.

«Από 15 ετών όταν ήμουν, η μητέρα μου προσπαθούσε να με βοηθήσει να ξεφύγω. Πίστευε ότι ήταν κάτι σύντομο και θα περάσει. Όμως δεν έγινε έτσι. Τα ναρκωτικά μου κατέστρεψαν την προσωπικότητα, το μυαλό», είπε ο 30χρονος ενώπιον του δικαστηρίου.

Αναφερόμενος στη μέρα της δολοφονίας, υποστήριξε ότι πήρε τη σύντροφό του και με μηχανή που δανείστηκε από φίλο του, στον οποίο είπε ψέματα προκειμένου να του επιτρέψει την οδηγήσει, πήγαν στο Γεννάδι. Εκεί η μητέρα του ήταν στον κήπο και πότιζε. Ο 30χρονος της είπε ότι ήθελε να πιει καφέ και όλοι μαζί μπήκαν μέσα στο σπίτι. Εκεί, στην κουζίνα καθώς η άτυχη γυναίκα ήταν γυρισμένη, ο γιος της πήρε ένα μαχαίρι από το πρώτο συρτάρι.

«Διαπληκτιστήκαμε με τη μητέρα μου γιατί κατάλαβε ότι είχα πάλι “μπλεχτεί” με τα ναρκωτικά. Εκεί εκνευρίστηκα πολύ. Με προκάλεσε με τα λόγια της, έβρισε και την κοπέλα μου γιατί τη θεώρησε υπεύθυνη για την κατάσταση μου και εμένα», είπε ενώπιον του δικαστηρίου.

Μετά τον διαπληκτισμό πήρε το μαχαίρι και το κάρφωσε στην πλάτη της μητέρας του: «Όταν έπιασα το μαχαίρι, μπροστά μου δεν ήταν η μητέρα μου. Δεν θυμάμαι τίποτα παρά μόνο η κίνηση που έκανα με το χέρι μου. Δεν θυμάμαι πρόσωπο. Δεν κατάλαβα ούτε όταν μαχαιρώθηκα και εγώ στο πόδι μου. Το μόνο που θυμάμαι είναι δυο κουβέντες που μου είπε: “Είμαι η μάνα σου, σταμάτα παιδί μου”, αυτό το θυμάμαι».

Ο 30χρονος αρνήθηκε ότι κάποιος καθάρισε το σπίτι από τα αίματα και παραδέχτηκε ότι έβαλε την πρώην σύντροφό του να πετάξει τα λερωμένα ρούχα τους και το μαχαίρι, ενώ πρόσθεσε ότι την πληγή από το μαχαίρωμα στο πόδι του, του το έραψε η συγκατηγορούμενή του.

Ερωτηθείς ο 30χρονος για ποιο λόγο δεν είπε για το έγκλημα, δήλωσε: «Είχε γίνει λάθος από τον ιατροδικαστή και να σας πώς την αλήθεια δεν θα ομολογούσα γιατί φοβόμουν τους συγγενείς. Δεν μπορούσα να τους αντικρίσω».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη συνέχεια έψαχνε κάποιον να το πει, να το βγάλει από μέσα του για αυτό και επέλεξε τον πατέρα του, επειδή δεν τα πήγαινε καλά με τη μάνα του.

Παράλληλα ο 30χρονος δήλωσε μετανιωμένος: «Έπραξα λάθος, ίσως έπρεπε να το είχα καταγγείλει. Όμως εγώ αυτό που έκανα ήταν να αυξήσω την ποσότητα των χαπιών για μην σκέπτομαι, να μην αισθάνομαι. Έφθασα στο σημείο να πίνω 30-40 χάπια την ημέρα. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έφτανα σε αυτό το σημείο, να κάνω τέτοιο κακό. Εγώ δεν έβριζα καν μέσα στο σπίτι».

Ο ίδιος τόνισε ότι σε ό,τι αφορά αυτά που του λένε «για περιουσίες και άλλα» ουδέποτε πήγε ποτέ να ζητήσει χρήματα ή να ανοίξει θυρίδες, ενώ για την πρώην σύντροφό του ξεκαθάρισε ότι δεν είχε σχέση με το φόνο και πως απλώς τον κάλυψε «ίσως γιατί τον φοβήθηκε» όπως είπε.

«Όταν ψιλοσυνήλθα είδα δύο πράγματα μπροστά μου, το πτώμα της μητέρας μου και πίσω τη φίλη μου που κρατούσε το κεφάλι της και της είπα να μην πει τίποτα», ανέφερε.

Ο 30χρονος πρόσθεσε τέλος ότι ανέβηκε στη μηχανή για να φύγει μετά το φονικό, αλλά σκέφθηκε ότι μπορεί να τον καταλάβουν και έτσι επέστρεψε πίσω και έκανε άνω κάτω το χώρο προκειμένου να φανεί σαν διάρρηξη.

«Είχα πάθει σοκ»
Η 40χρονη ισχυρίστηκε πως δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία.

Τη μοιραία εκείνη ημέρα στις 20 Ιουνίου 2012 η 40χρονη είπε ότι πήγε με τον πρώην σύντροφό της στο Γεννάδι για να επισκεφθούν τη μητέρα του. Πράγματι η άτυχη 61χρονη βρισκόταν στον κήπο και λίγα λεπτά αργότερα μπήκε μέσα στο σπίτι μαζί με το γιο της. Σε αντίθεση με τις άλλες καταθέσεις της, η 40χρονη είπε στο δικαστήριο είπε ότι όλα έγιναν όταν εκείνη δεν βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή βρισκόταν σε σημείο τέτοιο που δεν είχε οπτική επαφή. Όταν πια αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, είπε ότι ο 30χρονος ήταν σε κατάσταση αμόκ και εκείνη σοκαρίστηκε τόσο που δεν μπορούσε να αντιδράσει.

«Είχα πάθει σοκ και δεν μπορούσα να πάω πουθενά. Το σπίτι είναι απόμερο. Ήμουν εγώ, αυτός με τα τρελαμένα μάτια και η γιαγιά μεσ’ τα αίματα», είπε ενώπιον του δικαστηρίου προσθέτοντας πως έμεινε μαζί με τον 30χρονο για 4-5 μήνες μετά τη δολοφονία.

Υποστήριξε ότι δεν πήγε στην αστυνομία για να καταγγείλει το περιστατικό επειδή σκεφτόταν που θα άφηνε τα δύο παιδιά της.

Ολοκληρώνοντας την απολογία της η 40χρονη είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι έχω τιμωρηθεί αρκετά για το ότι δεν είπα κάτι. Θέλω να γυρίσω στα παιδιά μου».

Keywords
Τυχαία Θέματα