Εγωισμός στην εργασία: Οδηγεί σε προαγωγή;

Δύο νέες επιστημονικές έρευνες οι οποίες διήρκεσαν αρκετά χρόνια μέχρι τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, δημοσιεύθηκαν αναφορικά με το αν ο εγωισμός στην εργασία έχει σαν αποτέλεσμα και την αναρρίχηση κάποιου σε ανώτερες θέσεις ιεραρχίας.

Οι έρευνες, οι οποίες έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, κατέγραψαν την πορεία 450 εγωκεντρικών, ανταγωνιστικών και χειριστικών ανθρώπων από το πανεπιστήμιο έως την εξέλιξη της καριέρας τους, σε βάθος 14 ετών. Το ψυχολογικό «προφίλ» των συμμετεχόντων και το γεγονός πως ο εγωισμός αποτελούσε βασικό τπυς

χαρακτηριστικό ήταν γνωστό από σχετική αξιολόγηση με τεστ προσωπικότητας όσο ακόμη ήσαν φοιτητές.

Στρο πλαίσιο των ερευνών, οι ίδιοι άνθρωποι μελετήθηκαν μετά από πολλά χρόνια, για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο εν γένει δυσάρεστος χαρακτήρας τους τούς έδωσε στην πορεία κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των συναδέλφων τους.

Εργασία και εγωιστές

«Εκπλαγήκαμε από τα ευρήματα. Άσχετα με το συγκεκριμένο άτομο ή με το εκάστοτε εργασιακό περιβάλλον, το να μην είναι κανείς φιλικός, δεν του δίνει πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό για εξουσία, ακόμη και σε οργανισμούς που διαθέτουν κουλτούρα του τύπου ο ένας τρώει τον άλλο», δήλωσε ο καθηγητής Κάμερον Άντερσον.

Αυτό δεν σημαίνει, όπως δείχνουν οι έρευνες, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν φθάνουν σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης, απλώς δεν φθάνουν πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους, πράγμα που ισχύει και για τα δύο φύλα. Αυτό συμβαίνει επειδή όποιο όφελος έχουν από την εκφοβιστική, χειριστική και δόλια συμπεριφορά τους, αντισταθμίζεται από τις κακές διαπροσωπικές σχέσεις τους.

«Το κακό νέο εν προκειμένω είναι ότι οι οργανισμοί όντως προάγουν τους ανθρώπους αυτούς σε θέσεις ευθύνης εξίσου συχνά με τους καλούς και ευγενικούς ανθρώπους. Με άλλα λόγια, επιτρέπουν σε «κόπανους» να αποκτούν εξουσία όσο και οποιοσδήποτε άλλος, παρόλο που οι πρώτοι μπορούν να κάνουν σοβαρή ζημιά σε ένα οργανισμό», τόνισε ο 'Αντερσον.

Το ζήτημα αυτό έχει ζωτική σημασία για το σωστό μάνατζμεντ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως οι μακιαβελικοί και εγωκεντρικοί άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας τείνουν να είναι προσβλητικοί, δίνουν προτεραιότητα στο ατομικό συμφέρον τους, δημιουργούν σταδιακά μια κουλτούρα διαφθοράς και τελικά προξενούν την κατάπτωση του οργανισμού ή της εταιρείας τους. Παράλληλα, δρουν ως τοξικά πρότυπα για την κοινωνία.

«Οι έως τώρα έρευνες είναι σαφείς: Οι φιλικοί άνθρωποι στην εξουσία φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο 'Αντερσον. Οι νέες μελέτες δείχνουν επίσης ότι γενικότερα οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιθανότερο να προαχθούν σε σχέση με τους εσωστρεφείς, χάρη στην κοινωνικότητα, την ενεργητικότητα και την αυτοπεποίθηση τους.

Απόκτηση εξουσίας στο εργασιακό περιβάλλον

Οι τέσσερις βασικοί τρόποι που οι άνθρωποι αποκτούν περισσότερη εξουσία σε ένα εργασιακό ή άλλο περιβάλλον (ακόμη και στην πολιτική), είναι οι ακόλουθοι:

μέσω επιθετικής και εκφοβιστικής συμπεριφοράςμέσω διπλωματικότητας και δημιουργίας συμμαχιών με ανθρώπους που έχουν επιρροήμέσω επίδειξης αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας με τους άλλουςμέσω εργατικότητας, αποτελεσματικότητας και υψηλών επιδόσεων στα καθήκοντα τους

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα