ΕΦΚΑ: Ψάχνουν τώρα νόμο μετά τη βόμβα του ΣτΕ για τις εισφορές

Ορατό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε σχέση με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Η διαρροή που έγινε λίγο πριν από την Ανάσταση και η οποία παρουσίασε τουλάχιστον δύο διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορούν τον ΕΦΚΑ, ως αντισυνταγματικές έχει προβληματίσει και αναζητούνται διέξοδοι.

Σε

πρώτη φάση τηρείται «στάση αναμονής» μέχρι να δημοσιευθεί η οριστική απόφαση του ΣτΕ, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το Μάιο. Στη συνέχεια θα αναζητηθεί ο τρόπος, ώστε να καλυφθεί με νομοθετικό τρόπο το σκέλος της αντισυνταγματικότητας και συνεχιστεί η λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση το ΣτΕ φαίνεται να έκρινε ως αντισυνταγματική τη διάταξη που προκάλεσε την ενοποίηση, υπό τον ΕΦΚΑ, των ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), των αυτοαπασχολούμενων – δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, συμβολαιογράφων (ΕΤΑΑ) και των αγροτών (ΟΓΑ).

Ως απότοκο αυτής της διάταξης, τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας και για το γεγονός της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών σε αυτές ακριβώς τιςκατηγορίες των ασφαλισμένων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ (1.1.17), οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, υπολογίζοντας με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες που είχαν θεσπιστεί.

Από την ανωτέρω ημερομηνία όμως και μετά, οι εισφορές προκύπτουν ως ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος των ασφαλισμένων.Είναι προφανές ότι εάν η απόφαση του ΣτΕ εστιάζει στο σκέλος των Ταμείων, τότε μάλλον είναι ένα ζήτημα τεχνικού χαρακτήρα, που με μια νομοθετική παρέμβαση, ρυθμίζεται χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις.

Αν όμως υπάρχει θέμα και ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τότε η παρέμβαση του ΣτΕ είναι πολύ πιο κομβικής σημασίας αφού «ακουμπάει» τον πυρήνα λειτουργίας του ίδιου του ΕΦΚΑ. Συνεπώς, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η όποια νομοθετική παρέμβαση πρέπει να είναι πολύ πιο ουσιαστική, για να ξεπεραστεί το… εμπόδιο που λέγεται ΣτΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα