ΕΦΚΑ: Με κρατικές «ενέσεις» το θετικό πρόσημο στα έσοδα

Με την στήριξη του Κράτους, καταφέρνει ως τώρα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να καταγράφει θετικό πρόσημο στα έσοδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, στο πρώτο τετράμηνο του έτους η εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου υπέρ ΕΦΚΑ και λοιπών Ασφαλιστικών Ταμείων ανήλθε στα 233 εκατ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 71,4% της συνολικής ετήσιας επιχορήγησης που είναι 327 εκατ. ευρώ. Στην ουσία το Κράτος, προπλήρωσε τις οφειλόμενες ασφαλιστικές του εισφορές προς τον ΕΦΚΑ,

βοηθώντας έτσι τα έσοδα του νεοσύστατου υπερ - ταμείου κύριας ασφάλισης να καταγράψουν θετικό πρόσημο. Εάν η πορεία της καταβολής εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ήταν ομαλή δεν θα έπρεπε να έχουν χορηγηθεί περισσότερα από το 33% της συνολικής ετήσιας οφειλής. Άρα δεν χρειαζόταν να δοθούν πάνω από 107 εκατ. ευρώ. Άρα για να στηριχθεί ο ΕΦΚΑ, το ελληνικό δημόσιο κατέβαλλε πρόσθετες εισφορές ύψους 126 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι προφανές αυτή η βολική συνθήκη για τον ΕΦΚΑ θα πάψει να ισχύει τους επόμενους μήνες. Αιτία το γεγονός ότι το δημόσιο θα καλύψει το 100% της εργοδοτικής εισφοράς που οφείλει και απλώς θα πάψει να πριμοδοτεί τον Φορέα. Η συγκεκριμένη τακτική που ακολουθήθηκε κατά το α’ τετράμηνο είχε ως αποτέλεσμα η κρατική επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ για συντάξεις πλην δημοσίου να κυμανθεί στα επίπεδα του 36% (δόθηκαν 3,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 8,897 δισ. ευρώ), δηλαδή να κινηθεί εντός στόχων. Ανάλογη ήταν η πορεία και της κρατικής επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ για συντάξεις ασφαλισμένων δημοσίου που διατηρήθηκε στο 33,3% (δόθηκαν 1,732 δισ. ευρώ επί συνόλου 5,203 δισ. ευρώ).

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία που ακολουθεί η ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων έχει η απώλεια που καταγράφηκε στα έσοδα της φορολογίας εισοδήματος. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία απώλεια 190 εκατ. ευρώ καθώς εισπράχθηκαν 1,985 δισ. ευρώ από 2,175 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ως αιτία αυτής της απόκλισης στα έσοδα είναι οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που μπροστά στον κίνδυνο να καταβάλλουν πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές, επέλεξαν τη λύση να κλείσουν το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα