Εφιαλτικό κοκτέιλ η σύνδεση κορονοϊού και ατμοσφαιρικής ρύπανσης - Μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για όσους ζουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Την ώρα που η Αττική χτυπάει «κόκκινο» στα κρούσματα ως ύπουλος σύμμαχος του Covid 19 θα πρέπει να θεωρείται η ατμοσφαιρική ρύπανση πολλαπλασιάζοντας τους υγειονομικούς κινδύνους, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, προμηνύοντας έναν βαρύ χειμώνα για τη δημόσια υγεία.

Η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και διεθνώς βρίσκει όλο και περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση

γενικότερα και την ποιότητα του αέρα ειδικότερα με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος επιφέροντας έναν θανατηφόρο συνδυασμό. Ειδικότερα σε εποχές πανδημίας σαν αυτή που βιώνει η Ελλάδα και ο πλανήτης εξαιτίας του Covid19.

Προ διμήνου μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε 3.000 κομητείες των ΗΠΑ κατέγραψε πως άνοδος κατά μόλις 1 μg/m3 στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 συνδέεται με αύξηση 15% στη θνητότητα από COVID-19.

Πιο ευάλωτος στον κορονοίο ο πληθυσμός των πόλεων

Η Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχοντας ιδρύσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία» στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, με μακρά και πολύχρονη έρευνα επί αυτών των θεμάτω, επισημαίνει τους κρυφούς αλλά μεγάλους κινδύνους μιλώντας στα Dikaiologitika News. «Υπάρχουν σοβαρές μελέτες που δείχνουν ότι η χρόνια ατμοσφαιρική ρύπανση, με την μορφή συγκέντρωσης λεπτόκοκκης σκόνης και άλλων ρύπων, ενεργεί ως ενισχυτικός παράγοντας σε περιπτώσεις επιδημιών. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε πιθανόν τα αιωρούμενα σωματίδια να συμπεριφέρονται τόσο ως ένα πιθανό όχημα που ενισχύει την μεταφορά και εξάπλωση του ιού αλλά και ως ένα χρόνιο παράγοντα ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος που φθείρει το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να κάνει τον πληθυσμό πιο ευάλωτο στις επιπτώσεις της επιδημίας PM 2,5. O αόρατος εχθρός στα χρόνια του Covid.

Η κ, Νικολοπούλου- Σταμάτη κάνει λόγο για μια «αόρατη» απειλή αναφερόμενη στην τοξική ρύπανση που δέχονται καθημερινά οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, ειδικότερα από τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5, «Επιστημονικές ενδείξεις αναφέρουν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5 μπορούν να επιφέρουν τοξικές επιδράσεις στους πνεύμονες. Eίναι όμως γνωστό ότι στην επιφάνεια του προσκολλώνται άλλα μόρια όπως είναι διάφοροι ιοί, αλλά κα βακτήρια, μύκητες» τόνίζει η κ. Νικολοπούλου- Σταμάτη.

«Συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα τη βλάβη που υφίσταται ο οργανισμός μας, γιατί η τοξική επίδραση της περιβαλλοντικής έκθεσης είναι χαμηλή και ύπουλη, δεν προκαλεί άμεσα ορατά αποτελέσματα. Σταδιακά όμως, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, που είναι ουσιαστικά η άμυνα του οργανισμού μας», προσθέτει Ειδικότερα σχετικά με την επίδραση της έκθεσης στην εξέλιξη του Covid-19 η κ. Νικολοπουλου- Σταμάτη επισημαίνει: «Είναι πιθανό ότι μακροχρονίως εκτεθειμένα στη ρύπανση άτομα γίνονται πιο ευάλωτα, λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας εμφάνισης χρόνιων αναπνευστικών νοημάτων, στις συνέπειες του κορονοϊού αλλά και γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας αυτής της έκθεσης στη ρύπανση και έτσι φτάσαμε στην πανδημία».

Keywords
Τυχαία Θέματα