Εφιαλτικά στοιχεία ΟΗΕ: Δύο εκατ. νεκροί και ζημιές πάνω από 4 τρισ. δολάρια από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 50 χρόνια

Οι οικονομικές ζημιές από καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά το ότι οι βελτιώσεις στην έγκαιρη προειδοποίηση έχουν συμβάλει στη μείωση των ανθρώπινων θυμάτων, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) σε ενημερωτική έκθεση, καταμέτρησε σχεδόν 12.000 ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ το κλίμα και τα ύδατα τον τελευταίο μισό αιώνα σε όλο τον κόσμο που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους και

έχουν προκαλέσει οικονομική ζημιά 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανακεφαλαίωση του WMO ήρθε καθώς άνοιξε το τετραετές συνέδριό του μεταξύ των χωρών μελών, δίνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη βελτίωση των συστημάτων προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα έως την ημερομηνία-στόχο του 2027.

«Οι οικονομικές απώλειες έχουν εκτοξευθεί, αλλά οι βελτιωμένες έγκαιρες προειδοποιήσεις και η συντονισμένη διαχείριση καταστροφών μείωσαν τον αριθμό των ανθρώπινων θυμάτων τον τελευταίο μισό αιώνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο WMO.

Παράλληλα, τονίζει ότι η τάση αύξησης της οικονομικής ζημίας αναμένεται να συνεχιστεί.

Η υπηρεσία που εδρεύει στη Γενεύη έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έχει αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών συνθηκών – συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, των τυφώνων, των κυκλώνων, του καύσωνα και της ξηρασίας.

Ο WMO λέει ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν βοηθήσει στη μείωση των θανάτων που συνδέονται με το κλίμα και άλλες καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Οι περισσότερες οικονομικές ζημιές μεταξύ 1970 - 2021 προήλθαν στις ΗΠΑ -συνολικού ύψους $1,7 τρισ.- ενώ εννέα στους 10 θανάτους παγκοσμίως σημειώθηκαν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο οικονομικός αντίκτυπος, σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, έχει γίνει περισσότερο αισθητός στις αναπτυσσόμενες χώρες, λέει ο WMO.

Ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Τάαλας, δήλωσε ότι η κυκλωνική καταιγίδα «Μόκα» που σάρωσε τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές αυτό το μήνα αποτελεί παράδειγμα του πώς οι «πιο ευάλωτες κοινότητες δυστυχώς υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των καιρικών συνθηκών, του κλίματος και των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό».

«Στο παρελθόν, ο απολογισμός στη Μιανμάρ και στο Μπαγκλαντές ήταν δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι νεκροί», είπε, αναφερόμενος σε προηγούμενες καταστροφές. «Χάρη στις έγκαιρες προειδοποιήσεις και τη διαχείριση καταστροφών, αυτά τα καταστροφικά ποσοστά θνησιμότητας είναι πλέον ευτυχώς ιστορία». «Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις σώζουν ζωές», σημείωσε.

Τα ευρήματα ήταν μέρος ενημέρωσης του Άτλαντα της Θνησιμότητας και των Οικονομικών Απωλειών του WMO από τις καιρικές συνθήκες, το κλίμα και τις ακραίες συνθήκες νερού, ο οποίος στο παρελθόν είχε καλύψει μια περίοδο σχεδόν 50 ετών έως το 2019.

#ΟΗΕ #ΝΕΚΡΟΙ #ΖΗΜΙΕΣ #ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εφιαλτικά, ΟΗΕ, Δύο,efialtika, oie, dyo