Ε.Ε: Τα ανοιχτά μέτωπα στο μεταναστευτικό και η ανάγκη για την εξεύρεση κοινού τόπου

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έγινε αντιληπτό ότι η Ε.Ε βρίσκεται ακόμα μακριά από να χαράξει μια κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό.

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν, τα ακροδεξιά κόμματα και οι πάσης φύσεως λαϊκιστές βρίσκονται σε ανοδική πορεία και τα κράτη-μέλη αναζητούν τον κοινό τόπο για ένα τόσο σημαντικό θέμα, από τα κορυφαία της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας. Ουγγαρία και Πολωνία συνεχίζουν να προβάλλουν αντιρρήσεις

για την μεταρρύθμιση στο σύστημα ασύλου, ενώ ούτε η παρέμβαση της Τζόρτζια Μελόνι φάνηκε αρκετή για να αλλάξει τα δεδομένα.

Ο Βίκτορ Όρμπαν τηρεί σκληρή στάση επί τούτου με το βλέμμα στραμμένο, όπως συνηθίζει, στο εσωτερικό ακροατήριο, ενώ η πολωνική Κυβέρνηση ετοιμάζει δημοψήφισμα για τις επικείμενες αλλαγές, σε μία περίοδο που σχεδόν τρεις στους τέσσερις Πολωνούς εμφανίζονται αντίθετοι σε αυτές.

Αναζητά δηλαδή άλλοθι μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία για να αιτιολογήσει το «όχι» στην κεντρική ευρωπαϊκή πρόταση. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η επέκταση της συνθήκης Σένγκεν παραμένει ερωτηματικό λόγω των αναταράξεων του μεταναστευτικού, αν και ο Ισπανός πρέσβης στο Βουκουρέστι-η Ισπανία έχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τρέχον εξάμηνο- δήλωσε ότι το θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα συζητηθεί και ενδέχεται να προχωρήσει τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα αναπτύσσει ήδη τη στρατηγική της πάνω στο επίμαχο ζήτημα, με νέα ηγεσία στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά σε συνεργασία με άλλα υπουργεία όπως το Ναυτιλίας, ώστε το κάθε βήμα να είναι σωστά μελετημένο και η διαχείριση των παραμέτρων να είναι ολιστική και αποτελεσματική. Στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε (ελληνική ακτογραμμή και Έβρος) η Τουρκία συνεχίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για pushbacks μεταναστών, ενώ πληροφορίες από την απέναντι όχθη αναφέρουν ότι ο κ. Ερντογάν θα θέσει το θέμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίζεται σε κάθε ευκαιρία το έργο των ελληνικών αρχών, σημειώνοντας ότι το Λιμενικό έχει ήδη σώσει πολλές ζωές ανήμπορων ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα αδίστακτων διακινητών. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά υπενθύμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική της χώρας κινείται πάνω σε δύο άξονες: την προστασία των ελληνικών συνόρων και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και το διεθνές Δίκαιο.

Στην Κυβέρνηση απορρίπτουν τα σενάρια περί αποχώρησης της Frontex από την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ κορυφαία στελέχη επισημαίνουν τη σπουδαιότητα της παρουσίας της σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού ανάμεσα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Εν κατακλείδι, φαίνεται ξεκάθαρα ότι λείπουν ακόμα αρκετά κομμάτια, ώστε η ευρωπαϊκή ηγεσία να συμπληρώσει το παζλ της σωστής διαχείρισης του μεταναστευτικού, αν και σε σχέση με το παρελθόν έχει αυξήσει σημαντικά τις ταχύτητες της.

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ #ΣΥΝΟΔΟΣ_ΚΟΡΥΦΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ε Ε,e e