Έχουμε αλήθεια λόγο να ανησυχούμε για τα έργα στη Μαρίνα Βουλιαγμένης;

Παρακολουθώντας κανείς τη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, θα παρατηρήσει αναταραχές στη μικρή κοινότητα της Βουλιαγμένης. Μήλον της έριδος οι εργασίες αναβάθμισης της Aστήρ Μαρίνα. Κάποιοι λίγοι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το εξελισσόμενο έργο ανάπλασης αποτελεί μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Είναι, όμως, αλήθεια έτσι τα πράγματα;
Η πραγματικότητα, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, είναι αρκετά διαφορετική.

Με όχι και πολύ μεγάλη έρευνα, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα έργα αναβάθμισης, όχι απλά γίνονται

με μεγάλη προσοχή και σεβασμό προς το θαλάσσιο και χερσαίο οικοσύστημα, αλλά σχεδιάστηκαν εξ αρχής για να γίνουν έτσι. Επιπλέον, το αποτέλεσμα που θα παραλάβουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι ομοίως σχεδιασμένο έτσι ώστε να διαφυλάσσει και να αναβαθμίσει τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Με ένα λόγο τα έργα εξελίσσονται, ενώ το περιβάλλον προστατεύεται και στο παρόν και στο μέλλον.

Η Αστήρ Μαρίνα, επέλεξε να κινηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα διεθνώς αναγνωρισμένα, αυστηρά πρότυπα, ενώ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν μελέτες βιωσιμότητας από εξειδικευμένες επιστημονικές ομαδες για να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια εξέλιξης του έργου. Επιπλέον η εταιρεία, προχώρησε πέραν των όσων ορίζει ο νόμος, πραγματοποιώντας μία ακόμα ακτομηχανική μελέτη, που απέδειξε ότι η αναμόρφωση της μαρίνας δεν θα είναι με κανένα τρόπο επιζήμια για τις ακτές της Βουλιαγμένης, το έδαφος και τη βιοποικιλότητά τους.

Επιλέχθηκαν πρακτικές που αφήνουν το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν παρεμποδίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Για παράδειγμα, στο εργοτάξιο δεν γίνεται παραγωγή σκυροδέματος με όλα τα σχετικά υλικά και παραγόμενα απόβλητα. Αντίθετα τα υλικά που χρησιμοποιούνται, παράγονται σε ειδικά αδειοδοτημένη βιομηχανική περιοχή στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα και μεταφέρονται δια θαλάσσης προς τοποθέτηση. Έτσι περιορίζονται δραστικά η σκόνη και η επιβάρυνση της περιοχής.

Σε κομβικά σημεία του έργου, έχουν τοποθετηθεί υδατοφράγματα. Έτσι αντιμετωπίζεται και αναχαιτίζεται η θολερότητα που προκύπτει από τις εργασίες βυθοκόρησης, τις εργασίες δηλαδή που γίνονται υποθαλάσσια και που αναμενόμενα, όπως σε κάθε παρόμοιο έργο, διαταράσσουν το βυθό. Το φαινόμενο είναι άκρως φυσιολογικό εφόσον υπάρχουν έργα σε εξέλιξη και είναι κάτι εντελώς προσωρινό.
Βάσει των όσων έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, η καθαρότητα του νερού είναι βασική προτεραιότητα της μαρίνας. Εξάλλου το έργο πραγματοποιείται υπό την επιτήρηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), δημόσιο αρμόδιο φορέα υψηλού κύρους. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται μετρήσεις και αναλύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο και ουσιαστικά «καθοδηγούν» την πορεία των εργασιών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε κατασκευή μαρίνας τα αποτελέσματα και η ανάλυση των μετρήσεων αυτών δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Αστήρ Μαρίνα, σε ειδικό «Παρατηρητήριο» (https://astir.gr/paratiritirio/) και ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση.

Κάτι μάλλον πρωτόγνωρο είναι επίσης το γεγονός ότι η Αστήρ Μαρίνα επέλεξε να μην εκμεταλλευτεί στο μέγιστο το επιτρεπτό όριο δόμησης. Πράγματι, τα σχέδια της μαρίνας περιλαμβάνουν περίπου 3.960 τ.μ. νέας δόμησης, ενώ το μέγιστο αποδεκτό βάσει νόμου είναι περίπου στα 10.000 τ.μ. Αυτό, δηλαδή, που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι υπάρχει σεβασμός προς την περιοχή και τη φυσιογνωμία της, ακόμα και στον οικιστικό σχεδιασμό, και όχι μια προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα της στο βωμό της ανάπτυξης. Οι δε 410 νέες θέσεις πάρκινγκ, εκ των οποίων οι 140 υπόγειες, αναμένεται να ανακουφίσουν σημαντικά το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα -που ταλαιπωρεί και τους μόνιμους κατοίκους- και που όλοι οι επισκέπτες της Βουλιαγμένης έχουν συναντήσει τους καλοκαιρινούς μήνες στην οδό Απόλλωνος.

Προβλέπονται, τέλος, δενδροφυτεύσεις για την ενίσχυση του πρασίνου για την αισθητική αναβάθμιση του παραθαλάσσιου περιπάτου, με μικρά και τουλάχιστον 168 μεγάλα δέντρα.
Με όλα αυτά υπ’ όψιν, θα έλεγε κανείς ότι η αναβάθμιση της μαρίνας όχι μόνο δεν αλλάζει έναν όμορφο τόπο στο βωμό των επενδύσεων, αλλά αντιθέτως, αποτελεί ένα έργο που αποτελεί φυσική εξέλιξη της περιοχής, με τους καλύτερους δυνατούς όρους και εγγυήσεις για τον πράσινο χαρακτήρα της Βουλιαγμένης. Ένα έργο που εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει την περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία. Ίσως λοιπόν απλά οφείλουμε να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες, ώστε να γίνει πραγματικότητα η νέα μαρίνα, που θα αναβαθμίσει το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και θα αναδείξει την Ελλάδα στην Μεσόγειο, χωρίς να κυνηγάμε… φαντάσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έχουμε, Μαρίνα Βουλιαγμένης,echoume, marina vouliagmenis