Δύο φορές πιο πιθανές οι παρενέργειες από το εμβόλιο Pfizer σε όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό

Γνωρίζουμε πως σε ορισμένες περιπτωσεις τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Νέα έρευνα, έρχεται να δείξει πως όσοι νόσησαν και έχουν αναρρώσει έχουν διπλάσιες πιθανότες να εμφανίσουν παρενέργειες σε σχέση με όσους δεν έχουν νοσήσει.

Μία νέα εφαρμογή που χρησιμοποιείται για να παρατηρεί τα συμπτώματα, δείχνει πως το 33% των ατόμων που ήδη νόσησαν, είχαν τουλάχιστον μία ελαφριά παρενέργεια όπως η κόπωση και ο πονοκέφαλος μία εβδομάδα αργότερα

από τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της daily mail.

Συγκριτικά, για όσουν δεν είχαν νοσήσει το ποσοστό ήταν 19%. Η εφαρμογή ΖΟΕ, έδειξε πως οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν η κόπωση με 9%, αμέσως μετά οι πονοκέφαλοι με 8% και ακολουθούν οι «κρυάδες» με 4%. Ενώ τα δεδομένα δείχνουν πως τα περισσότερα συμπτωματα που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, εμφανίστηκαν εντός 48 ωρών από τον εμβολιασμό.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ και επιδημιολόγος του King's College στο Λονδίνο, που εργάζεται στην εφαρμογή αναφέρει πως μελετήθηκαν δεδομένα από όλες τις ηλικίες με ένα δείγμα 40.000 δόσεων. Από αυτά, διαπίστωσε πως το 37% ένιωσε πόνο η πρήξιμο με την πρώτη δόση ενώ το ποσοστό αυξήθηκε στο 45% μετά τη δεύτερη δόση.

Ο Σπέκτορ, σχολιάζοντας για το εμβόλιο της Pfizer ανέφερε πως «Δείχνει στην πραγματικότητα ότι αν έχεις περάσει Covid πριν τον πρώτο εμβολιασμού σου, λειτουργεί λίγο σαν τον δεύτερο – σαν ενισχυτική δόση».

Πηγή: Daily Mail

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δύο, Pfizer,dyo, Pfizer