Δράση τριών δημάρχων του Ν. Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, για μείωση απορριμμάτων

Τα σχολεία του Τομέα πέτυχαν την μεγαλύτερη συγκέντρωση απορριμμάτων χαρτιού, άνω των 95.000 τόνων, μεσω του πρόγραμματος ανακύκλωσης χαρτιού του ΕΔΣΝΑ.

Σημαντικό περιορισμό στα σύμμικτα απορρίμματα με την αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείρηση κλαδεμάτων και οργανικών, πέτυχαν οι δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου και Ν.Σμύρνης, ενώ θεαματική μείωση αναμένεται να σημειώσουν με την είσοδό τους στον τομέα της ανακύκλωσης μετά την αναμενόμενη αδειοδότηση του μεγάλου διαδημοτικού Πράσινου Σημείου που έχουν ήδη οργανώσει.

Αλλά σοβαρές δράσεις στον τομέα της αυτοδιαχείρισης παρουσιάζει και ο δήμος Αγ. Δημήτριου, ο οποίος ενδέχεται να συμμετάσχει στο διαδημοτικό σχήμα. Αύριο, πάντως, ο δήμος Ν. Σμύρνης ξεκινά διαβούλευση για τη λειτουργία μικρού Πράσινου Σημείου εντός των ορίων της πόλης.

Την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων και κατ΄ επέκταση του Περιφερειακού Σχεδίου (ΠΕΣΔΑ), εκφράζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής, Χρήστος Καπάταης, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία των δήμων «αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους δήμους με πραγματικά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Σημειώνει ότι σήμερα πλέον καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρονται χωρίς επεξεργασία στη Φυλή. Υπενθυμίζει ότι τα σχολεία και οι μαθητές του Τομέα του πέτυχαν την μεγαλύτερη συγκέντρωση χαρτιού, άνω των 95.000 τόνων -μεσω του πρόγραμματος ανακύκλωσης χαρτιού του ΕΔΣΝΑ με τους «χαρτοφάγους»- και εκφράζει την ελπίδα να λειτουργήσει σύντομα το μεγάλο διαδημοτικό πράσινο σημείο της περιοχής, προκειμένου να υπάρξουν τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα και σε άλλες κατηγορίες υλικών.

Ο χώρος των 11,5 στρεμμάτων είναι σχεδόν έτοιμος προς χρήση, με τις εγκαταστάσεις, τα σχέδια, τα μηχανήματα και τις λοιπές κατασκευές. Για την οργάνωσή του έχει εγκριθεί ήδη το ποσό του ενός εκατ. ευρω από τον ΕΔΣΝΑ. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Καπάταης, «καθυστερεί η αδειοδότηση και η έναρξη των εργασιών, η οποία πέραν της σημαντικής μείωσης των απορριμμάτων προς ταφή και των λειτουργικών εξόδων των δήμων θα τους επιφέρει υψηλή εξοικονόμηση και επιπλέον έσοδα από τη διάθεση των ανακυκλούμενων υλικών».

Εξάλλου, οι συνεργαζόμενοι δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου και Ν.Σμύρνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, ενώνοντας τις δυνάμεις τους σε εργαλεία, μηχανήματα, υπαλλήλους κ.α πέτυχαν μείωση των απορριμμάτων κατά το ένα τρίτο. Σε πρώτη φάση, επεξεργάζονται τοπικά τα κλαδέματα τους και δεν βαρύνουν με περιττό όγκο την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής, «όγκος, ο οποίος υπερμεγεθύνεται την άνοιξη και απαιτεί τριπλάσια δρομολόγια απορριμματοφόρων προς την Φυλή, με ανάλογο χώρο για την ταφή τους εάν μεταφερθούν μαζί με σύμμικτα» εξηγεί ο κ. Καπάταης. Οι δήμοι κονιορτοποιούν τα κλαδέματα και αποστέλλουν καθαρό τριμμένο ξύλο στο ΕΜΑΚ Φυλής προς εμπλουτισμό με οργανικά υλικά και κομποστοστοποίηση για εδαφοβελτιωτική χρήση. Οι τρεις δήμοι συνεργάζονται και στην αποκομιδή των οργανικών απορριμμάτων από τις λαϊκές αγορές χρησιμοποιώντας από κοινού συγκεκριμένο «καθαρό» απορριμματοφόρο.

Τέλος, οι τρεις δήμαρχοι Ανδρέας Ευθυμίου, Δημήτρης Κάρναβος και Σταύρος Τζουλάκης συνοδευόμενοι από τον κ. Καπάταη και τον περιφερειακό σύμβουλο, μέλος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, Αριστείδη Βρούστη, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Φυλής, προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές στη λειτουργία της ΟΕΔΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα