Δρ. Άντονι Φάουτσι: «Έχω εντελώς ανοιχτό μυαλό παρότι πολλοί ισχυρίζονται το αντίθετο»

Ο διάσημος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Άντονι Φάουτσι, που συντόνισε την απάντηση των ΗΠΑ στην πανδημία, δήλωσε ότι «σκέφτεται ανοιχτόμυαλα για την προέλευση του κορονοιού», επικρίνοντας τα μέτρα της Κίνας ως άσκοπα.

«Έχω εντελώς ανοιχτό μυαλό για αυτό, παρά το ότι οι άνθρωποι λένε ότι δεν το κάνω», είπε ο Fauci, όταν ρωτήθηκε στο «Meet the Press» του NBC σχετικά με τη θεωρία ότι ο ιός μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο στην Κίνα το 2019.

Στο «Meet

the Press», επέκρινε επίσης την αυστηρή συνεχιζόμενη απάντηση της Κινεζικής κυβέρνησης στην Covid-19, η οποία έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες των ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας.

«Η προσέγγισή τους ήταν πολύ, πολύ αυστηρή και μάλλον οι παρατεταμένες καραντίνες είναι άσκοπες και δεν αποδίδουν», είπε ο Φάουτσι στον παρουσιαστή του Τσακ Τοντ.

Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης, υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping, έχουν υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων Covid» κατά της νόσου, με αποτέλεσμα εκτεταμένα lockdown και ταξιδιωτικούς περιορισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει το POLITICO, ο Φάουτσι αναγνώρισε ότι μια ομάδα διεθνών, έγκριτων ιολόγων έγραψε πως ισχυρά στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους, αλλά είπε ότι «δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα».

Αναφορικά με την στάση της Κινεζικής κυβέρνησης ο διάσημος επιστήμονας ανέφερε: «Ακόμη και όταν δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουν, ενεργούν με ύποπτο, αδιαφανή τρόπο».

Μια έκθεση αυτό το φθινόπωρο από την Vanity Fair και την ProPublica, η οποία ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αντιμετώπισε μια απροσδιόριστη έκτακτη ανάγκη την εποχή που ξεκίνησε η Covid-19, επανέφερε στο προσκήνιο μια
συζήτηση σχετικά με το εάν ο ιός μπορεί να προήλθε από εργαστήριο.

Μιλώντας στο «Face the Nation» του CBS σε μια άλλη ξεχωριστή συνέντευξη την περασμένη Κυριακή, ο Fauci είπε ότι θα ήθελε να μάθει «όλες τις λεπτομέρειες για το τι συνέβη με τους πρώτους ανθρώπους που μολύνθηκαν».

Ο Δρ Fauci που από το 1984 διευθύνει το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, πρόκειται να παραιτηθεί από τις θέσεις του διευθυντή και του επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσορρύθμισης του NIAID, αλλά και από το αξίωμα του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Προέδρου Joe Biden τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σε ένα τελευταίο του άρθρο στο New England Journal of Medicine ο επιστήμονας αναφέρει ότι οι αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες θα αποτελούν στο μέλλον συνεχείς προκλήσεις.

Αν και η COVID-19 ήταν «το πιο δυνατό σήμα αφύπνισης εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα για την ευαλωτότητά μας σε κρούσματα αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών», ο Δρ Fauci σημειώνει ότι μια σημαντική επιτυχία ήταν η ταχεία ανάπτυξη, δοκιμή και διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19 που οφείλονται στα χρόνια έρευνας και επενδύσεων σε νέες και εξαιρετικά προσαρμόσιμες πλατφόρμες εμβολίων και εργαλεία δομικής βιολογίας για το σχεδιασμό εμβολίων.

Ο Δρ Φάουτσι, που τιμήθηκε αλλά και διασύρθηκε όταν ανέλαβε να συντονίσει την απάντηση των ΗΠΑ στην πανδημία της Covid-19, επωφελήθηκε από την τελευταία ενημέρωση στις 22 Νοεμβρίου στον Λευκό Οίκο για να καταγγείλει τον διχασμό και,
ταυτόχρονα, να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό, ενώ επέμεινε για την αποτελεσματικότητα της προστατευτικής μάσκας.

#ΑΝΤΟΝΙ_ΦΑΟΥΤΣΙ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΗΠΑ #ΚΙΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα