Δούρου:«Να κάνουμε το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα πλεονέκτημα για τις κοινωνίες μας»

«Οι συνοριακές περιφέρειες μπροστά στο μεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόμενο». παρουσίασε σήμερα το πρωί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ενώπιον της Επιτροπής Τρέχουσων Υποθέσεων, κατά τη 34η Σύνοδο Ολομέλειας Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του ΣτΕ , στο Στρασβούργο.

Η ολοκληρωμένη Έκθεση θα παρουσιαστεί ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου στη Σύνοδο του Νοεμβρίου 2018 και θα λάβει την έγκριση στην τελική μορφή της στις 19 Ιουνίου.

Η έκθεση βασίζεται στο μέχρι τώρα έργο του Κογκρέσου Τοπικών

και Περιφερειακών Αρχών σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόμενο και στις υπάρχουσες καλές πρακτικές. Εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διεθνών μεταναστευτικών προτύπων από περιφερειακή άποψη. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα νομικά εργαλεία, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης περί Διασυνοριακής Συνεργασίας Τοπικών Κοινοτήτων ή Αρχών, προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος της ένταξης των μεταναστών/προσφύγων, η οποία θα περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες και πολιτικές ένταξης.

Όπως τονίζεται στην Έκθεση, επείγει η αποτελεσματική και άμεση ανταπόκριση στην αυξανόμενη ποικιλομορφία των μεταναστευτικών πληθυσμών.

« Eίναι επείγον, πρώτον, να αντιμετωπίσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο την άνοδο του λόγου μίσους και του ξενοφοβικού λόγου στην Ευρώπη και δεύτερον, να κάνουμε το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα πλεονέκτημα για τις κοινωνίες μας. Στο πλαίσιο αυτό, η απάντησή μας απαιτεί τη μέγιστη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και οι περιφερειακές και τοπικές αρχές πρέπει να διασυνδεθούν με το εθνικό και το ευρωπαϊκό επίπεδο », είπε η κα Δούρου στη παρέμβασή της ενώπιον της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας και της ανταλλαγής απόψεων με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Karl-Heinz Lambertz με την ευκαιρία της υπογραφής της αναθεωρημένης συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής της ΕΕ και του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κα Δούρου παρενέβη επισημαίνοντας τη σημασία της συνέργειας μεταξύ των δύο σωμάτων.

« Ο στόχος των δύο θεσμών είναι κοινός: η εμβάθυνση της τοπικής Δημοκρατίας μέσα από την αποκεντρωμένη λειτουργία των θεσμών », είπε η κα Δούρου αναφερόμενη κυρίως στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας με σαφή άνοδο της ακροδεξιάς. Εξέφρασε την σκέψη πως « ενδεχομένως η σημερινή υπογραφή να πρέπει να συμπληρωθεί με μια πρωτοβουλία ενισχυτικού χαρακτήρα. Ένα είδος ?γέφυρας? μεταξύ εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου με τη σύνταξη, για παράδειγμα, ενός ?οδικού χάρτη? ανά χώρα, με βασικές κατευθύνσεις της συνέργειας δύο σωμάτων με στόχο τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της τοπικής δημοκρατίας στην πράξη ».

Το Kογκρέσο είναι ένας μοναδικός θεσμός για την προστασία της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αυτοδιοίκησης στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αποτελείται από 648 αιρετούς εκπροσώπους τουλάχιστον 200.000 αρχών Τοπικής (δημάρχους, αντιδημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων) και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης (περιφερειάρχες, αντι-περιφερειάρχες και μέλη περιφερειακών συμβουλίων). Έχει ως νομοθετική βάση την εφαρμογή των αρχών και των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη το 1985.

Keywords
Τυχαία Θέματα