Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Λεηλασία στις ΗΠΑ, επεισόδια, νεκροί, 5 αστυνομικοί τραυματίες (pics &vid)

Πέντε αστυνομικοί τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός στα επεισόδια που έγιναν χθες στις ΗΠΑ, και κυρίως στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Saint Louis, κατά τη διάρκεια της έκτης μέρας συνεχόμενων διαμαρτυριών για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

 Αναλυτικά, τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν πυροβολισμούς στο Saint Louis, λίγες ώρες

αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να βγάλει τον στρατό στους δρόμους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση των συγκρούσεων.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε εμπορικό κέντρο του Λος Άντζελες, λεηλάτησαν καταστήματα στη Νέα Υόρκη και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Σεντ Λούις του Μισσούρι, όπου και όπως προαναφέρθηκε υπήρξε ο τραυματισμός τεσσάρων αξιωματικών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν απειλείται η ζωή τους. Σε ανάρτησή της στο twitter η αστυνομία του Saint Louis ανέφερε απλώς κάποια στιγμή πως «Τα πυρά συνεχίζονται στο κέντρο της πόλης, θα μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες μαζί σας όταν θα είναι διαθέσιμες».

Επεισόδια και στη Νέα Υόρκη

Λίγες ώρες αργότερα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που διοργανώθηκε στο Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη ζητώντας δυνατά «Δικαιοσύνη τώρα!»,ενώ μαζί τους συνέπραξαν και όλα τα διερχόμενα οχήματα. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση ακολούθησε βία με τις τηλεοπτικές κάμερες να καταγράφουν εικόνες καταστροφής με τα πλήθη να σπάνε παράθυρα και να λεηλατούν καταστήματα στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Σημειώνεται ότι τα επεισόδια έλαβαν χώρα πριν από τις 23.00 οπότε και έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του δημάρχου Bill de Blasio ο οποίος ανακοίνωσε πως πλέον η απαγόρευση κυκλοσφορίας από σήμερα Τρίτη, 2 Ιουνίου, θα ισχύει από τις 20.00.

Επιπλέον, στη Νέα Υόρκη, τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί οι οποίοι χτυπήθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο σε διαδήλωση στην περιοχή Μπάφαλο. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οδηγός και επιβάτες του αυτοκινήτου βρίσκονται υπό κράτηση αλλά προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν σκόπιμα τραυμάτισαν τους αστυνομικούς.

Λεηλασίες στο Λας Βέγκας

Την ίδια στιγμή και ένας αστυνομικός στο Λας Βέγκας τραυματίστηκε από σφαίρα στη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AP, επικαλούμενο πληροφορίες από το Τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας. Μέχρι τώρα, δεν έχουν δοθεί επίδημες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού.

Η πηγή δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού ή με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστυνομικοί. Το Τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters.

Ο Τραμπ βγάζει τον στρατό στους δρόμους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χτες το βράδυ ότι διέταξε να αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, μετά τον θάνατο 46χρονου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, και «ντροπή» τις ταραχές της Κυριακής στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους». «Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», απείλησε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Καθώς ο Τραμπ επέμενε ότι θα αποκαταστήσει την τάξη, έξω από το κτίριο γινόταν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να διαλυθούν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί. Αστυνομικοί έκαναν κατόπιν έφοδο για να απωθήσουν τους κυρίως ειρηνικούς διαδηλωτές. Μετά το τέλος του διαγγέλματός του, ο Τραμπ περπάτησε ως την εμβληματική αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο Πάρκο Λαφαγιέτ, ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο - το κτίριο υπέστη φθορές στα επεισόδια της προηγουμένης - με ελικόπτερα να πετούν από πάνω και δεκάδες στελέχη της προεδρικής ασφάλειας να τον πλαισιώνουν. Στον ναό αυτόν, που αποκαλείται «η εκκλησία των προέδρων», έχουν πάει όλοι οι εν ενεργεία αρχηγοί του κράτους των ΗΠΑ από το 1816, όταν ανεγέρθηκε. «Έχουμε μια σπουδαία χώρα», είπε ο Τραμπ φωτογραφιζόμενος μπροστά στην εκκλησία, κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Τι κατέδειξε η ιατροδικαστική έκθεση

Για ανθρωποκτονία κάνει λόγο η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του. Η έκθεση κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία» στο πεδίο «τρόπος θανάτου». Η δημοσιοποίησή της ακολούθησε την ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή που ζήτησε η οικογένεια του Φλόιντ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε «ασφυξία».

Τα ευρήματα τόσο των ανεξάρτητων γιατρών όσο και του ιατροδικαστή έρχονται σε αντίθεση με τα προκαταρκτικά ευρήματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία ο Φλόιντ πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, της πίεσης που ασκήθηκε στο σώμα του όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών και κάποιας υποκείμενης πάθησης, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ασφυξία.

Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει πάντως πως ο Φλόιντ είχε πάρει ποσότητα φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς, ότι έκανε πρόσφατα χρήση αμφεταμινών, ότι είχε αρτηριοσκλήρωση και αρτηριακή υπέρταση.

Εστιάτορας σκοτώθηκε στην πόλη Λούιβιλ - Αποπέμφηκε ο αρχηγός της αστυνομίας

Δημοφιλής Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου έχασε τη ζωή του στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Δευτέρα, όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε εναντίον των σκοτωμών Αφροαμερικανών από την αστυνομία, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία όταν οι αρχές ενημερώθηκαν πως στελέχη της αστυνομίας έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων, διευκρίνισε ο δήμαρχος Γκρεγκ Φίσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είχαμε μια φρικτή τραγωδία χθες βράδυ στη συμβολή της 26ης Οδού και της Μπρόντγουεϊ», είπε ο Φίσερ. «Χάσαμε έναν υπέροχο πολίτη, που ονομαζόταν Ντέιβιντ Μάκατι», πρόσθεσε.

Ο θάνατος του Μάκατι, ιδιοκτήτη του εστιατορίου YaYa's BBQ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου πυροβόλησαν οι αστυνομικοί, είναι η δεύτερη πρόσφατη περίπτωση στην οποία τα στελέχη της αστυνομίας δεν ενεργοποίησαν τις κάμερες που φορούν σε συμβάν με χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων με συνέπεια θάνατο μέλους φυλετικής μειονότητας στη Λούιβιλ.

«Δεν είναι σαφείς οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Μάκατι», είπε ο Φίσερ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι αρχές γνωρίζουν πως δύο αστυνομικοί της Λούιβιλ και δύο άνδρες της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ. Οι αστυνομικοί κατέθεσαν πως ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν, συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι, ο Άντι Μπεσίαρ, υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί διεξοδική έρευνα. «Η δέσμευσή μου είναι ότι θα σας πούμε την αλήθεια, όποια κι αν είναι», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Βίντεο από τα επεισόδια στις ΗΠΑ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα