ΔΝΤ: «Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε επικίνδυνη φάση»

«Ο πυρήνας του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών της ενέργειας και των τροφίμων, δεν έχει ακόμη κορυφωθεί σε πολλές χώρες».

Το ΔΝΤ, το οποίο πραγματοποιεί συνεδριάσεις του στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, σχεδόν απέκλεισε τις προοπτικές του για παγκόσμια ανάπτυξη και δήλωσε ότι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την οικονομική παραγωγή βρίσκονται πλέον στο πιο αδύναμο επίπεδο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος, Pierre-Olivier Gourinchas, πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Ο ίδιος δήλωσε:

«Μπαίνουμε... σε μια επικίνδυνη φάση κατά την οποία η οικονομική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή με βάση τα ιστορικά πρότυπα και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί»

« Η κατάσταση είναι αρκετά εύθραυστη, όπως μας υπενθύμισε η πρόσφατη κρίση τραπεζικής αστάθειας».

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ πιο ελαστικός από ό,τι αναμενόταν ακόμη και πριν από μερικούς μήνες. Ενώ ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μειωθεί, παρατηρείται απότομη αντιστροφή των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών της ενέργειας και των τροφίμων, δεν έχει ακόμη κορυφωθεί σε πολλές χώρες».

Αυτό το «κοκτέιλ» παραγόντων ώθησε το ΔΝΤ να μειώσει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες φέτος και του χρόνου, στο 2,8% και 3% αντίστοιχα.

Ωστόσο, το Ταμείο ανέφερε ότι υπάρχει πλέον μία στις τέσσερις πιθανότητες η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει κάτω από το 2% φέτος, κάτι που ισοδυναμεί με παγκόσμια ύφεση και το οποίο έχει συμβεί μόνο πέντε φορές από το 1970 (πιο πρόσφατα το 2009 και το 2020).

Οι προειδοποιήσεις του ταμείου ακολουθούν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και της Credit Suisse στην Ευρώπη, περιστατικά που έχουν αυξήσει την προοπτική περαιτέρω χρηματοπιστωτικών αναταραχών τους επόμενους μήνες, καθώς το σύστημα ανταποκρίνεται στην αύξηση των επιτοκίων.

Πηγή: Sky News

#ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΔΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα