ΔΝΤ: Επιστροφή στην ανάπτυξη και συγκράτηση της ανεργίας οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Ανάπτυξη 3,8% του ΑΕΠ για το 2021 και συγκράτηση της ανεργίας στα επίπεδα του 16,6% , προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεσή του World Economic Outlook που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ

και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελληνική Οικονομία θα καταφέρει να επιστρέψει από φέτος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταγράφοντας μάλιστα το τελευταίο τρίμηνο του 2021 εντυπωσιακή αύξηση κατά 6,9% του ΑΕΠ.

Ανοδικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, θα συνεχίσει να κινείται το ΑΕΠ και το 2022, καθώς θα διαμορφωθεί στο 5%.

Παρόλα αυτά, το Ταμείο αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλεψεις του.

Για την Ελλάδα εκτιμά ότι το 2021 η ανάπτυξη θα τρέξει με 3,8% του ΑΕΠ, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση του ήταν για ρυθμό ανάπτυξης στο 4,1% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχη αναθεώρηση κάνει και για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης καθώς πλέον προβλέπει ανάπτυξης με 4,4% του ΑΕΠ φέτος, ενώ η εκτίμηση που είχε κάνει στις προβλέψεις το φθινόπωρο ήταν για ρυθμό ανάπτυξης 5,2%.

Ισχυρή ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι για το 2021 η Ελληνική Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% και μάλιστα παρά τις δυσμενείς συνθήκες και την μεγάλη διάρκεια της πανδημίας στο τέλος της χρονιάς η ανάπτυξη θα φτάσει το 6,9% του ΑΕΠ.

Ακόμα θετικότερες είναι οι προβλέψεις για το 2022 με ετήσια ανάπτυξη 5%, γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος της χρονιάς θα έχουν καλυφθεί οι απώλειες της πανδημίας.

Ωστόσο, θετικές δεν είναι οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια, καθώς οι προβλέψεις του Ταμείου σε βάθος χρόνου είναι για ανάπτυξη κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Επι τα βελτίω είναι η αναθεώρηση που κάνει το Ταμείο για την ανεργία του 2020, καθώς πέρυσι τον Οκτώβριο προέβλεπε έκρηξη ανεργίας στο 19,9%, ενώ τώρα εκτιμά πως τελικά η ανεργία έκλεισε στο 16,4%.

Ωστόσο, η ανεργία θα παραμείνει από τα βασικότερα προβλήματα για την Ελληνική Οικονομία, καθώς η πρόβλεψη για το 2021 είναι ότι θα σημειωθεί οριακή επιδείνωση στο 16,6%, για να υποχωρήσει στο 15,2% το 2022.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ φέτος η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό (-1,3% πέρυσι), γράφοντας πληθωρισμό 0,2% (+0,8% το 2022) αλλά όχι και από το μεγάλο άνοιγμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο από 7,4% του ΑΕΠ πέρυσι θα περιοριστεί οριακά στο 6,6% του ΑΕΠ φέτος και θα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ουσιαστικά ελλειμματικό έως και το 2026 (-3,5% του ΑΕΠ το 2022 και το 2026).

Keywords
Τυχαία Θέματα