Διπλωματικός «πυρετός» στη Ρώμη: Παγκόσμιοι ηγέτες σε άτυπη σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία

Η Ρώμη έγινε «διπλωματικό κέντρο» - Κρίσιμες επαφές για την Ουκρανία στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Η τελευταία «διπλωματική πράξη» του Πάπα Φραγκίσκου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κηδείας του, όταν οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν για πρώτη φορά από την αποτυχημένη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο. Η συνάντηση αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε «πολύ παραγωγική» από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Στίβεν Τσέουνγκ, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 400.000 πενθούντες, μεταξύ των οποίων ηγέτες κρατών και βασιλικές προσωπικότητες. ​

Η συνάντηση των δύο ηγετών σηματοδοτεί μια πιθανή επανεκκίνηση των συνομιλιών για την ειρήνη στην Ουκρανία, με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες και οι ομάδες τους εργάζονται για την οργάνωση μιας επόμενης συνάντησης. ​

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, υπήρξε μια ημέρα μεγαλοπρέπειας και πολιτικής συγκυρίας. Ο Πάπας, γνωστός για την προσήλωσή του στους περιθωριοποιημένους και την προώθηση της ειρήνης, ετάφη στην Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, αντί της παραδοσιακής ταφής στο Βατικανό, επιθυμώντας να είναι κοντά στους φτωχούς και τους μετανάστες. ​

Η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι, αν και πραγματοποιήθηκε σε κλίμα σεβασμού λόγω της περίστασης, υπενθυμίζει τη συνεχιζόμενη ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες και διάλογο στην περιοχή.

Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βατικανό, Τζο Ντόνελι, ανέφερε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «θα ήταν γεμάτος ελπίδα» βλέποντας αυτή τη συνάντηση, καθώς είχε αφιερωθεί στην επαναπατρισμό των 19.000 Ουκρανών παιδιών που είχαν απελαθεί στη Ρωσία.

Ειδικότερα, η συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στη Ρώμη, με αφορμή την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, εξελίχθηκε σε μία «άτυπη» σύνοδο κορυφής, καθώς στο περιθώριο της τελετής πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συνομιλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία και τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε συναντήσεις με σειρά ηγετών, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πλαίσιο της σύντομης συνομιλίας και χειραψίας της με τον Τραμπ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησε να έχει επίσημη συνάντηση μαζί του στο μέλλον, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η εκπρόσωπός της, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ζελένσκι, η οποία, σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Τσέουνγκ, υπήρξε «πολύ εποικοδομητική». Η συζήτηση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά την τελετή.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση θετική και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα ως προς μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη ειρήνης. Αν και συμβολική, πρόσθεσε, η συνάντηση έχει τη δυνατότητα να μείνει στην ιστορία.

{https://x.com/ZelenskyyUa/status/1916089502088524203}

Ο Κιρ Στάρμερ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά προκειμένου να διατηρηθεί η θετική δυναμική στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τους διεθνείς εταίρους για τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε και ξεχωριστή συνάντηση με τον Ζελένσκι, κατά την οποία τον διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας στον αγώνα της για ειρήνη. Σε ανάρτησή της στο Χ, με συνοδευτικό βίντεο από τη συνάντηση, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην ευρωπαϊκή στήριξη στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, προσθέτοντας πως συζήτησαν και για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ουκρανία στο πλαίσιο της πορείας της προς την ευρωπαϊκή οικογένεια.

{https://x.com/ZelenskyyUa/status/1916190901707411967}

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως είχε μια πολύ θετική συζήτηση με τον Ζελένσκι και ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να αποδεχθεί άνευ όρων εκεχειρία. Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Χ, ο κοινός στόχος με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Μακρόν, επανέλαβε την πρόθεση του Κιέβου να συνεργαστεί με ΗΠΑ και Ευρώπη για να επιτευχθεί αυτή η εκεχειρία.

{https://x.com/ZelenskyyUa/status/1916181538854650358}

{https://x.com/EmmanuelMacron/status/1916166405226991731}

Από την πλευρά της, η Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη συνάντησή της με τον Ζελένσκι, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση και χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τη Ρωσία να δώσει σαφείς ενδείξεις ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, που θα εγγυάται ασφάλεια, κυριαρχία και ελευθερία για την Ουκρανία. Η Μελόνι εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια της ιταλικής κυβέρνησης για τα θύματα των πρόσφατων ρωσικών επιθέσεων και επανέλαβε την ανάγκη για ουσιαστική δέσμευση της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία.

{https://x.com/ZelenskyyUa/status/1916187350839050278}

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη Μόσχα με τον απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κίεβο χωρίς προϋποθέσεις. Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες και αφορούσε το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία», παρά τις διαφορές στις θέσεις τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «χαμένο από την πρώτη μέρα».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «με όλα αυτά, δεν υπήρχε κανένας λόγος για τον Πούτιν να ρίχνει πυραύλους σε αστικές περιοχές, πόλεις και κωμοπόλεις τις τελευταίες ημέρες», ενώ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι «ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, απλά με παίζει και πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο, μέσω τραπεζικών μέτρων ή δευτερογενών κυρώσεων».

«Πεθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι!!!», κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σε προηγούμενα σημεία της ανάρτησης καταφέρθηκε στους προκατόχους του, Τζο Μπάιντεν και Μπαράκ Ομπάμα. «Δεν έχω καμία σχέση με αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο, εκτός από το ότι νωρίς έδωσα στην Ουκρανία Javelins, ενώ ο Ομπάμα τους έδωσε σεντόνια. Αυτός είναι ο πόλεμος του Κοιμισμένου Τζο Μπάιντεν, όχι δικός μου».

#ΠΟΛΕΜΟΣ_ΣΤΗΝ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΑΠΑΣ_ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ #ΚΗΔΕΙΑ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ_ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα