Διπλωματικό θρίλερ στον Έβρο - Δικάζονται την Δευτέρα οι Έλληνες αξιωματικοί

Ένα διπλωματικό θρίλερ λαμβάνει χώρα μετάξυ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠ.ΟΠ. Δημήτρης Κουκλατζής, κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης, έπειτα από τη σύλληψή τους από τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Εβρου, το μεσημέρι της Πέμπτης. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αναμένεται να δικαστούν τη Δευτέρα.

«Δεν

είμαστε πράκτορες», φέρεται να κατέθεσαν στο δικαστήριο οι δύο στρατιωτικοί. Ο Αγγελος Μητρετώδης κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι το δίδυμο βγήκε για περιπολία περίπου στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Στα κινητά τους τηλέφωνα βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Birlik, Ιλχάν Ταχσίν. Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι τις τράβηξαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.

Οι δύο Ελληνες κρατούνται με την κατηγορία της παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Geni Akit: Κατάσκοποι ή σε επαφή με Κούρδους και γκιουλενιστές οι Έλληνες στρατιώτες

Σκηνικό έντασης προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθηκαν στον Έβρο. Σύμφωνα με την τουρκική εθνικιστική εφημερίδα Geni Akit, η οποία επικαλείται τουρκικές πηγές ασφαλείας, υπό εξέταση βρίσκονται δύο σενάρια για τους δυο Έλληνες.

Στο τραπέζι και το ενδεχόμενο ανταλλαγής των Ελλήνων με Τούρκους που κρατούνται στη χώρα μας.

Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι πως δεν είναι στρατιώτες, αλλά κατάσκοποι και εκτιμούν μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα λόγω της πολιτικής έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κατάσκοποι φορώντας στρατιωτική στολή αναπτύσσουν έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα στα σύνορα.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει η Άγκυρα, είναι οι δύο Έλληνες στρατιώτες να πέρασαν στο τουρκικό έδαφος ώστε να συναντήσουν σημαντικά μέλη των Κούρδων μαχητών της Συρίας (PYD) ή μέλη της φετουλαχιστικής οργάνωσης FETÖ. «Είναι μία πρακτική την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ώστε να προσφέρει βοήθεια σε γκιουλενιστές για να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Οι πηγές ασφαλείας που μίλησαν στη Geni Akit αναφέρουν πάντως ότι η Άγκυρα εξετάζει και τα δύο αυτά σενάρια και για το λόγο αυτό η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών ενδέχεται να καθυστερήσει. «Είναι προφανές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επαφών που διεξάγονται τώρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία για να τους επιστρέψει θα ζητήσει από την Ελλάδα επίσης την επιστροφή κάποιων άλλων ατόμων. Αλλά βέβαια πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το τωρινό γεγονός», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα