Χάκερς χτύπησαν την Δήμο Θεσσαλονίκης: Διέρρευσαν 2000 αρχεία πολιτών

Για τη διαρροή αρχείων και εγγράφων με προσωπικά δεδομένα φυσικών προσώπων σε παράνομες ιστοσελίδες με σκοπό τον εκβιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για την πληρωμή λύτρων ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως συνέβη το τελευταίο διάστημα και με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παγκοσμίως, δέχτηκε κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά του συστήματα με την αποστολή κακόβουλου

λογισμικού (τύπου ransomware)». Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει αναφέρει ότι πρόκειται για στοιχεία όπως «όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση φυσικών προσώπων, τα οποία περιέχονταν ως επί το πλείστο σε διοικητικά έγγραφα, κάποια εκ των οποίων ήταν αναρτητέα εκ του νόμου στο διαδίκτυο (Διαύγεια)».

Επιπλέον, ο δήμος τονίζει ότι «βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε άμεση συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Αρχή Κυβερνοασφάλειας, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την ιχνηλάτηση και διαλεύκανση του περιστατικού της κυβερνοεπίθεσης, ενώ παράλληλα έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας, με σκοπό τη σταδιακή επαναλειτουργία των δομών και υπηρεσιών του Δήμου σε ασφαλές περιβάλλον και την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα»».

Τέλος στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η αναδημοσίευση των παραπάνω εγγράφων και αρχείων σε νόμιμες ιστοσελίδες συνιστά παράνομη επεξεργασία και διώκεται ποινικά βάσει του άρθρου 38 του Ν.4624/2019».

Keywords
Τυχαία Θέματα