Δήλωση μετακίνησης και forma.gov.gr: Ένα sms για κάθε προορισμό, πολλά τα ερωτηματικά για τα 2 άτομα στο αυτοκίνητο

Πλήθος μηνυμάτων δέχεται το Dikaiologitika News σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα κενά που υπάρχουν ακόμη και στο έντυπο δήλωσης μετακίνησης που μπορούν όλοι οι πολίτες να βρουν στο forma.gov.gr. Νέα διευκρίνιση δίνει η κυβέρνηση ένα sms

για κάθε μετάβαση.

Διαρκείς θα είναι οι διευκρινίσεις που θα δίνει η κυβέρνηση για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα έντυπα που θα πρέπει να συμπληρώνουμε για τις μετακινήσεις μας εκτός οικίας. Ανοικτό είναι το forma.gov.gr από χθες το βράδυ για την άντληση των εντύπων που είναι απαραίτητα για την έξοδο μας από το σπίτι.

Από χθες που ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου, καταιγίδα μηνυμάτων πολιτών έχει κατακλύσει το Dikaiologitika News για διευκρινίσεις σχετικά με το τι χρειάζεται να κάνουν.

Μία διευκρίνιση που υπήρξε, είναι ότι για κάθε μετακίνηση χρειάζεται και ένα sms. Δηλαδή αν κάποιος θέλει να πάει με μια μετακίνηση σε τράπεζα, ΕΛΤΑ και σούπερ μάρκετ θα πρέπει να στείλει τρία ξεχωριστά sms στο 13033. Τα sms δεν έχουν καμία χρέωση. Όσοι θέλουν να μεταβούν σε δημόσια υπηρεσία και κατόπιν ραντεβού όπου έχει οριστεί επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει η ανάλογη επιλογή θα επιλέγουν την επιλογή της τράπεζας.

Το sms που θα μπορούν να στέλνουν οι πολίτες για την κατ εξαίρεση μετακίνηση τους στο 13033 θα γράφει τον λόγο μετακίνησης με κωδικοποίηση αριθμητική από το νούμερο 1 έως το 6 και ανάλογα τον λόγο, ενώ θα αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση κατοικίας .

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Όσοι δεν εχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο γράφεται μόνοι σας μια δήλωση που γράφετε την μετακίνηση σας και το χρονικό διάστημα. Αναλυτικά η χειρόγραφη  δήλωση θα πρεπει να γράφει:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Αμέτρητα όμως είναι τα ερωτήματα που αφορούν την μετακίνηση με αυτοκίνητο τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί. Για παράδειγμα, σύζυγος μεταφέρει στην εργασία την γυναίκα του επειδή δεν οδηγάει. Με τι βεβαίωση θα μπορεί να δικαιολογεί την κίνηση του με το όχημα του, όταν επιστρέφει από την εργασία του. Επίσης γονέας που είναι μόνος του και θέλει να μεταβεί σε σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο και δεν έχει που να αφήσει τα παιδιά του εμπίπτει στην απαγόρευση της μη επιβίβασης πάνω από δύο ατόμων στο όχημα.

Ακόμη επαγγελματίες τεχνίτες όπως οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές κτλ πως θα κινηθούν για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την εργασία τους;.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές διευκρινίσεις άμεσα ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες για την επιβίωση τους μετακινήσεις.

Μικρές μετακινήσεις κοντά στο σπίτι

Οι πολύ μικρές μετακινήσεις και σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι επιτρέπονται ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τις νέες διαδικασίες για την έξοδο μας από το σπίτι και την συμπλήρωση της δήλωσης μετακίνησης από το forma.gov.gr ή την αποστολή sms. Κατεβάστε τα έντυπα σε PDF

Οι μικρές μετακινήσεις κοντά στο σπίτι μας επιτρέπονται δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στους ελέγχους. Ωστόσο ανέφερε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Για τους αστυνομικούς που κάνουν τους ελέγχους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρξει πρόβλεψη σήμερα προκειμένου να μην έρχονται σε κοντινή επαφή με τους οδηγούς και να μην πιάνουν τις βεβαιώσεις. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Χρειάζεται ατομική ευθύνη. Σημασία έχει να περιοριστούμε στο σπίτι μας. Δεν είναι διακοπές, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Για όσους επαναπατρίζονται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε να σεβαστούν την καραντίνα των 14 ημερών και τόνισε ότι αν διαπιστωθούν και άλλες παραβιάσεις της καραντίνας θα επιβληθούν πιο αυστηρά πρόστιμα.

Κατεβάστε τα έγγραφα σε pdf

Βεβαίωση Κυκλοφορίας

Βεβαίωση μετακίνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα