Δικηγόροι : Ίδιος ο υπολογισμός του εφάπαξ γιά έμμισθους και άμισθους

Ίδιος θα είναι ο τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής, ανεξάρτητα αν πρόκειται για έμμισθο ή άμισθο δικηγόρο. Απαντώντας σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ξεκαθαρίζει ότι ισχύει εισφορά 4% για όλους τους δικηγόρους.

Το εφάπαξ θα προκύπτει από την απόδοση του 60% των μέσων αποδοχών την πενταετία

2009 – 2013.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής, τηρεί τις αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας και της ισότητας. Ειδικότερα στην απάντηση που δίνει το υπουργείο Εργασίας τονίζεται ότι «ο ενιαίος τύπος υπολογισμού της παροχής βασίζεται στο ότι, για κάθε έτος αποδίδει το 60% των μέσων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013 για εισφορά 4%.

Συνεπώς το μηνιαίο ποσό εισφοράς για τους έμμισθους δικηγόρους προκύπτει, από το ετήσιο σταθερό ποσό εισφοράς από ένσημα και γραμμάτια προείσπραξης που αφορούσε την πρόνοια -και καταγραφόταν ξεχωριστά από το ποσό του κλάδου της υγείας- στις ετήσιες ανακοινώσεις του πρώην ΤΠΔΑ. Θεωρώντας ότι το σταθερό αυτό μηνιαίο ποσό εισφοράς αποτελεί το 4% των μηνιαίων αποδοχών, υπολογίζονται οι τεκμαρτές μηνιαίες αποδοχές κατά τα πέντε τελευταία έτη έως και την 31.12.2013 (δηλαδή το μηνιαίο ποσό εισφοράς πολλαπλασιάζεται επί 25 και προκύπτουν οι τεκμαρτές μηνιαίες αποδοχές).

Η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του 60 % επί του μέσου όρου των τεκμαρτών μηνιαίων αποδοχών, όπως υπολογίστηκαν ανωτέρω, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και την 31.12.2013, με ακρίβεια δευτέρου δεκαδικού ψηφίου».
Συνεπώς, καταλήγει η τοποθέτηση του υπουργείου Εργασίας «με την ίδια μεθοδολογία υπολογίζονται οι τεκμαρτές μηνιαίες αποδοχές είτε άμισθων είτε έμμισθων δικηγόρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα