Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων και φέτος το κεντρικό υης θέμα είναι «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή».
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Έτσι, την Κυριακή 18 Μαΐου, το κοινό θα
Στις μέρες μας, σε μια εποχή διαρκούς μετασχηματισμού της κοινωνίας, έχει αλλάξει ο τρόπος, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Τα μουσεία επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους και δημιουργούν νέες συνθήκες λειτουργίας και επικοινωνίας με το κοινό.
Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM μας καλεί να οραματιστούμε νέους τρόπους, ώστε να διατηρήσουμε και να εμβαθύνουμε στην πολιτιστική μας ταυτότητα, ενισχύοντας τον ρόλο των Μουσείων ως ζωτικών κοινωνικών πυλώνων ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα:
Άυλη πολιτιστική κληρονομιάΤα Μουσεία είναι δυναμικές οντότητες, ικανές να διαφυλάξουν την άυλη κληρονομιά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Ενόψει των ραγδαίων μετασχηματισμών που προκαλούνται από την τεχνολογική πρόοδο, των δημογραφικών μεταβολών, των μεταναστευτικών ροών, των μεταλλάξεων στα κοινωνικά πρότυπα και των περιβαλλοντικών αλλαγών, η διαφύλαξη της άυλης κληρονομιάς αποτελεί σημαντικό μέλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι ζωτικής σημασίας για τα μουσεία να προβάλλουν την άυλη κληρονομιά ως δυναμική πηγή έμπνευσης, αναζωογόνησης των κοινοτήτων και ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών.
Τα μουσεία διαθέτουν ένα μοναδικό δυναμικό, προσφέροντας στους νέους ένα παράθυρο στο παρελθόν, ένα εργαλείο προβληματισμού για το παρόν και μια «πλατφόρμα» για τη διαμόρφωση του μέλλοντος. Ο ρόλος των νέων είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση των Μουσείων του αύριο.
Τα μουσεία αναζητούν νέες καινοτόμες μορφές συνεργασίας και εμπλοκής των νέων με σκοπό την κατανόηση του νέου κόσμου που διαμορφώνεται και την συλλογική ανάπτυξη.
Τα Μουσεία καλούνται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για τη δημιουργία νέων μορφών έκφρασης, την ενίσχυση της εμπλοκής του κοινού και για τη βελτίωση τόσο των εμπειριών των επισκεπτών όσο και της λειτουργίας τους.
Πώς μπορούν τα Μουσεία να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες με υπευθυνότητα; Ποιες είναι οι επιπτώσεις για το κοινό και το προσωπικό; Πώς μπορεί η τεχνολογία να ενισχύσει τη δημιουργία και την ανταλλαγή περιεχομένου διατηρώντας παράλληλα την αυθεντικότητα και το συναίσθημα; Μπορούν τα Μουσεία να αναπτύξουν προσαρμοσμένες λύσεις για τις κοινότητές τους;Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο φορέα για το έτος 2025 το Μουσείο Ηρακλειδών.
Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Μαΐου 2024, και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Ηρακλειδών.
Την ίδια μέρα στο Μουσείο θα πραγματοποιηθεί σειρά ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν από μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις.
Σημειώνεται ότι η είσοδος θα είναι δωρεάν και στο Μουσείο Ακρόπολης.
Το πρόγραμμα των δράσεων είναι διαθέσιμο εδώ.
#ΔΙΕΘΝΗΣ_ΗΜΕΡΑ_ΜΟΥΣΕΙΩΝ #ΜΟΥΣΕΙΑ #ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ #ΕΛΕΥΘΕΡΗ_ΕΙΣΟΔΟΣ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιος επιχειρηματίας αγόρασε την θρυλική Mercedes του Ανδρέα Παπανδρέου
- Καρδίτσα: Απάτη εκατομμυρίων σε βάρος χιλιάδων Ρομά – Λογιστής εισέπραττε παράνομα επιδόματα και συντάξεις
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 59χρονος που έριξε βενζίνη σε πρόσωπο 22χρονης - Υπέστη έγκαυμα
- Φωτιά τώρα στη Μάνδρα: Στις φλόγες τυλίχτηκε χώρος επιχείρησης
- Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε βάρος του 36χρονου ενοικιαστή - Βαριές κατηγορίες
- Στην Ρώμη ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης – Αρχίζει η επαναδιαπραγμάτευση με την Hellenic Train
- Η πρόληψη του Πάρκινσον ξεκινάει από το τραπέζι - 12 τροφές που «αρρωσταίνουν» τον εγκέφαλο
- Ράσφορντ: «Ο Γκάμπριελ είναι το μεγαλύτερο ταλέντο»
- Τεμπονέρας στα Παραπολιτικά 90,1: "Ο Τσίπρας ένας εκ των πιο σημαντικών εγγυητών στην πορεία ανασύνθεσης του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου"
- Θεσσαλονίκη: 59χρονος πέταξε βενζίνη στο πρόσωπο 22χρονης μετά από καβγά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Άρση ασυλίας Πολάκη για μήνυση Λινού εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας
- Ο ξηρός καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και ενισχύει την υγεία της καρδιάς
- Καραμέρος για «καρτέλ στην ακτοπλοΐα»: Η κυβέρνηση παίρνει... άριστα και εδώ
- «Εικόνες ντροπής στα πάρκα της Αθήνας» καταγγέλλει η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη
- Τροχόσπιτα: Η Ελλάδα ήταν παράδεισος για αυτοκινούμενα - Τώρα στέλνει τους τουρίστες στην Αλβανία
- Επιδότηση σε όλους το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και αντλίες θερμότητας
- Βίντεο: Αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε φιλάθλους της Παρί Σεν Ζερμέν - Τρεις τραυματίες
- Συγκλονίζει η Φανή Σπυριδάκη για τη μάχη της με τον καρκίνο: «Μαμά έχω καρκίνο και εάν τα χάσεις τώρα...»
- O Ολυμπιακός στο Champions League: Οι καθοριστικές ημερομηνίες, τα έσοδα και τα γκρουπ δυναμικότητας
- Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα
- Ανδρουλάκης για Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει προανακριτική για κακουργηματικές πράξεις για τον Κώστα Καραμανλή
- Αύξηση παραβόλου και καθυστερήσεις στις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή
- «Εικόνες ντροπής στα πάρκα της Αθήνας» καταγγέλλει η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη
- Άρση ασυλίας Πολάκη για μήνυση Λινού εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας
- Καραμέρος για «καρτέλ στην ακτοπλοΐα»: Η κυβέρνηση παίρνει... άριστα και εδώ
- Ο ξηρός καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και ενισχύει την υγεία της καρδιάς
- Το μήνυμα Δένδια σε Μαξίμου για τα Τέμπη
- Ο Κέντρικ Ναν αποθέωσε Οσμάν μετά την πρόκριση στο Άμπου Ντάμπι
- Ανησυχία για το μπαράζ ατυχημάτων στο αεροπλανοφόρο Τρούμαν: Πώς «χάθηκαν» τρία μαχητικά μέσα σε λίγους μήνες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βουλή: Άρση ασυλίας Πολάκη και Ακρίτα αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας
- Συνεχίζεται η διαδικασία για την εκλογή νέου Πάπα
- Παπαστεργίου για προσωπικό αριθμό: Δεν είναι θέμα λόξας ή σκοτεινού υποκόσμου, λύνουμε θέμα πληροφορικής
- Βουλή: Άρση ασυλίας για Πολάκη και Ακρίτα προτείνει η Επιτροπή Δεοντολογίας
- Σε ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο ο Δήμος Πωγωνίου
- Τσίμαρης: «Μετατρέπετε τους ένστολους, τις οικογένειές τους και τους απόστρατους από δικαιούχους σε αγοραστές»
- Ημέρα της Νίκης: Τιμάται το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη
- Συνάντηση Μητσοτάκη-Βαρθολομαίου: «Ευκαιρία να συζητηθούν οι ευρύτερες εξελίξεις»
- Γιατί η Ελλάδα δουλεύει πολύ και παράγει λίγο
- Νέα γονίδια σχετίζονται με μικρότερη διάρκεια ποιοτικού ύπνου