Διασωληνωμένοι - Κορονοϊός: Κάτω από τους 100 σχεδόν δύο χρόνια μετά - Πώς φτάσαμε ως εδώ (graphs)

Σταθερά πτωτική είναι η πορεία των διασωληνωμένων με κορονοϊό από την αρχή του 2022 μέχρι και σήμερα, με τον αριθμό αυτό να υποχωρεί κάτω από τους 100. Πώς φτάσαμε, όμως, μέχρι εδώ;

Για πρώτη μετά από 21 μήνες ο αριθμός των διασωληνωμένων COVID στη χώρα μας υποχώρησε κάτω από τους 100. Ειδικότερα, σήμερα (17/6), ο ΕΟΔΥ ανέφερε 98 διασωληνωμένους με COVID στη χώρα μας.

Όπως τονίζει το News4health, η τελευταία φορά που είχαμε λιγότερο από 100

διασωληνωμένους με COVID στην Ελλάδα ήταν στις 26 Οκτωβρίου του 2020.

Μία περίοδο που ακόμα επικρατούσε το πρώτο στέλεχος του κορονοϊού στον πλανήτη. Το κινέζικο στέλεχος ήταν λιγότερο μεταδοτικό από την παραλλαγή Όμικρον. Εκείνη την περίοδο, τα εμβόλια COVID ήταν ακόμα υπό παρασκευή και δεν είχε εγκριθεί κανένα. Επομένως, το μόνο όπλο προστασίας που είχαμε κατά του κορονοϊου ήταν οι μάσκες, οι κοινωνικές αποστάσεις, η καραντίνα και ο καλοκαιρινός καιρός.

Στις 26 Οκτωβρίου του 2020, ήδη ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε ξεκινήσει την ανοδική του πορεία. Ωστόσο, ακόμα το Σύστημα Υγείας δεν πιεζόταν πολύ διότι προερχόμασταν από την καραντίνα της προηγούμενης άνοιξης, που πρόλαβε ένα ξέσπασμα κρουσμάτων. Παράλληλα, το καλοκαίρι αλλά και η χαμηλή μεταδοτικότητα του κινέζικου στελέχους συγκρατούσε σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Κορονοϊός: Η πορεία των διασωληνωμένων

Ο αριθμός των διασωληνωμένων με COVID στο τέλος κάθε μήνα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα:

Εκτόξευση διασωληνωμένων: Ο χειμώνας του 2020 μας βρήκε ανεμβολίαστους

Όπως φαίνεται στο γράφημα, μέσα σε ένα μήνα, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ειδικότερα, στις 31 Οκτωβρίου του 2020 είχαμε 135 διασωληνωμένους με COVID. Στις 7 Νοεμβρίου επιβλήθηκε για 2η φορά καθολικό lockdown και μέχρι τις 31 Νοεμβρίου είχαμε 475 περισσότερους διασωληνωμένους (συνολικά 600) σε σχέση με το τέλος του προηγούμενου μήνα.

Το καθολικό lockdown άρχισε να αποφέρει καρπούς τους επόμενους δύο μήνες. Ωστόσο, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει. Ένα μικρό άνοιγμα της οικονομίας σε συνδυασμό με τη χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων λόγω της κόπωσης οδήγησε στα όρια του το ΕΣΥ. Η πληρότητα των ΜΕΘ COVID είχε σχεδόν φτάσει το 100% και στις 20 Απριλίου του 2021 πραγματοποιήθηκε το αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων με COVID που κρατάει μέχρι σήμερα (847).

Τα εμβόλια μπήκαν στις ζωές μας και έφεραν την αισιοδοξία

Από τις αρχές του Γενάρη του 2021, η Ελλάδα είχε στη φαρέτρα της το σημαντικότερο όπλο κατά της COVID-19. Τα εμβόλια. Μέσω της «επιχείρησης Ελευθερίας» έγινε μία προσπάθεια να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Μέχρι τον Ιούνιο, το εμβόλιο ήταν διαθέσιμο για όλους τους ενήλικες. Τους πρώτους 2 μήνες του καλοκαιριού του 2021 σημειώθηκαν οι μεγαλύτεροι αριθμοί ημερήσιων εμβολιασμών στη χώρα, ξεπερνώντας τους 100.000 ανά ημέρα.

Πάνω από τους μισούς Έλληνες (55%) είχαν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό το καλοκαιρινό καιρό είχε ρίξει τους διασωληνωμένους στους 172 στις 31 Ιουνίου του 2021.

Οι νέες πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις επανέφεραν την πίεση στο ΕΣΥ

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2021 μπήκε στο καθημερινό λεξιλόγιο του Έλληνα πολίτη η λέξη «μεταλλάξεις». Η μετάλλαξη Δέλτα έκανε την εμφάνιση της στα μέσα του καλοκαιριού και άλλαξε τα δεδομένα. Ήταν πιο μεταδοτική από το προηγούμενο βρετανικό στέλεχος και ικανή να διαπερνάει σε ένα βαθμό την προστασία από τη συμπτωματική λοίμωξη.

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης μετά τον Ιούλιο άρχισε να γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα τα κρούσματα να αυξάνονται. Μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού λήφθηκαν τους επόμενους μήνες, την ώρα που οι διασωληνωμένοι αυξάνονταν αργά και σταθερά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (421).

Το μεγάλο άλμα στους διασωληνωμένους ήρθε τις επόμενες 30 μέρες με τον Νοέμβριο του 2021 να κλείνει με 664 διασωληνωμένους. Η παράλληλη έλευση της ακόμα πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον διατήρησε την πίεση στο ΕΣΥ μέχρι τις 31 Φεβρουαρίου του 2022 (413 διασωληνωμένους).

Χάρη στους εμβολιασμούς, όμως, και την έλευση της ενισχυτικής δόσης, το ΕΣΥ άντεξε και δε φτάσαμε ποτέ ξανά στα νούμερα του χειμώνα του 2020 παρόλο που τα κρούσματα ήταν πολλαπλάσια και ξεπερνούσαν τα 20.000 μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Η υβριδική ανοσία και η μόνιμα σταθερή πτώση των διασωληνωμένων

Η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον οδήγησε τεράστιο μέρος του πληθυσμού να νοσήσει. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είχε εμβολιαστεί κιόλας, αποκτήσαμε υβριδική ανοσία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η Όμικρον οδήγησε σε σταδιακή αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 6 μήνες οι διασωληνωμένοι πέφτουν αργά και σταθερά, με συνέπεια η κανονικότητα να έχει επιστρέψει και να έχουν καταργηθεί σχεδόν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του ιού.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, πάντως, για ένα πιθανό νέο κύμα από το φθινόπωρο, καθώς νέες μεταλλάξεις μπορεί να αναδυθούν ενώ η ανοσία από τα εμβόλια θα έχει υποχωρήσει σε ένα βαθμό. Γι΄αυτό δεν αποκλείεται να χορηγηθεί μία αναμνηστική δόση το προσεχές φθινόπωρο στο γενικό πληθυσμό.

#ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΕΛΛΑΔΑ #COVID19
Keywords
Τυχαία Θέματα