Διαπραγμάτευση στην «κόψη του ξυραφιού» - Ανυποχώρητοι οι δανειστές

Σε οριακό σημείο φαίνεται πως βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μετά το μπλόκο των δανειστών, η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να φέρει μονομερώς στην Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, τότε θα νομοθετήσει μονομερώς, με ότι αυτό

συνεπάγεται.

Με τις εκλογές που πλησιάζουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει, παίζοντας όλα του χαρτιά για μία καλή συμφωνία που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και θα βοηθήσει δημοσκοπικά την κυβέρνησή του ενόψει των ευρωεκλογών.

Μετά τις αντιρρήσεις των δανειστών τόσο στη νομοθέτηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά όσο και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η στάση που θα κρατήσουν έαν η κυβέρνηση αποφασίσει μονομερή νομοθέτηση. Πιθανότατα να πιστεύουν ότι ο Τσίπρας θα επιδιώξει σκηνικό σύγκρουσης με σκοπό να «κλείσει το μάτι» στο αριστερό του ακροατήρια αλλά κατά πως φαίνεται δεν είναι διατεθημένοι να κάνουν πίσω σε αυτό το ζήτημα, το οποίο σε όλα τα Eurogroup βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Άλλωστε οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Σε πρώτη φάση θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει όντως σε μονομερή ενέργεια, θα παγώσει η δόση των 970 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τα κέρδη των κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα είναι μία τέτοια κίνηση τι μήνυμα θα στείλει στην αγορές, μετά και την επιτυχία που σημείωσε η έκδοση 10ετους ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα