Πόλεμος στην Ουκρανία: Παύση πυρός στους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και νέος γύρος διαπραγματεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας που έλαβε χώρα στο Μπρεστ της Λευκορωσίας. Συμφωνήθηκε τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων.

Οι δύο αντιπροσωπείες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε παύση πυρός. Σύμφωνα με την ουκρανική αντιπροσωπεία πάντως, υπάρχει μια λεπτομερής συμφωνία σχετικά με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους διαφυγής από τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν εχθροπραξίες.

Η συμφωνία σχετικά με τους ανθρωπιστικούς δρόμους φέρεται να είναι λεπτομερής και να αφορά την απομάκρυνση αμάχων, αλλά και την τροφοδοσία των πόλεων με φαγητό

και φάρμακα.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκαν νωρίτερα τόσο ο Βλάντιμιρ Πούτιν, λέγοντας πως οι Ουκρανοί «δεν αφήνουν τους αμάχους να φύγουν από τις πόλεις» και κατηγορώντας τους πως «έτσι πολεμούσαν μόνο οι Ναζί».

Από την πλευρά του ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είχε τονίσει ότι οι «ασφαλείς δρόμοι» που ισχυρίζεται η Ρωσία οδηγούν στο έδαφός της και πως ο ίδιος δεν θα καλούσε ποτέ τους πολίτες του «να πάνε στη Ρω΄σία»

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, δήλωσε απόψε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός δεύτερος γύρος των συνομιλιών για εκεχειρία με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα